Felülvizsgálat alatt az auditálás szabványa, az ISO 19011

Ismét egy népszerű nemzetközi szabvány került felülvizsgálat alá, és érkezett az első szavazási szakaszba.
A szervezetek amikor eredményesebbek szeretnének lenni, időt és pénzt kívánnak megtakarítani, egyre inkább az irányítási rendszerek felé fordulnak. Egyes vállalatoknál több különböző irányítási rendszer létezik, amelyek mindegyike különböző területekre, pl. az informatikára, az információbiztonságra, a minőség- és környezetirányításra összpontosít. Az ISO 19011 Útmutató az irányítási rendszerek auditálásához, segíteni fog az említett irányítási rendszerek eredményes auditálásában, biztosítva a folyamatos fejlesztést, több rendszer esetén lehetővé téve a rendszerek közötti harmonizációt és az auditálási folyamat egységes megközelítését.

A szabvány jelenlegi felülvizsgálatának célja, hogy tükrözze az egyre növekvő számú irányítási rendszerszabványban foglalt követelményeket, valamint a közelmúltban befejeződött néhány gyakran alkalmazott irányítási rendszerszabvány (pl. az ISO 9001 minőségirányítás és az ISO 14001 környezetközpontú irányítás) felülvizsgálatát. Az ISO 19011 most ért a bizottsági tervezet (Committe Draft = CD) szakaszba, tehát a felülvizsgálatban részt vevő országoknak lehetőségük van arra, hogy megküldjék észrevételeiket a tervezethez.

Denise Robitaille, a szabvány kidolgozásáért felelős ISO/PC 302 elnöke elmondta, hogy az ISO 19011 utolsó, 2011-es kiadása idején még 11 irányítási rendszerszabvány volt, de ez a szám azóta jelentősen megnőtt, 39-re gyarapodott, és 12 szabvány van még kidolgozás alatt.

Az ISO 19011 minden olyan szervezetre alkalmazható, amelynek irányítási rendszerek belső vagy külső auditját kell végeznie, illetve auditprogramot kell kezelnie. Célja, hogy a felhasználók széles körére alkalmazható legyen, beleértve az auditorokat, az irányítási rendszereket bevezető szervezeteket és az olyan szervezeteket, melyeknek szerződéses vagy szabályozási okok miatt szükséges irányítási rendszerek auditját elvégeznie.

Az ISO 19011 útmutatást tartalmaz továbbá a külső auditok lebonyolítására, beleértve a tanúsítást és a szállítói auditot.

Az ISO 19011 felülvizsgált változatának megjelenése a 2018-as év közepén várható.

Forrás: www.iso.org

Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2017. február