Falazóelemek követelményei (305/2011/EU)

Az uniós harmonizációs jogszabály, az építési termékek EU-rendelet (305/2011/EU) alkalmazását elősegítő harmonizált szabványok jelentek meg az MSZT/MB 108 „Falazat" műszaki bizottság területén.

2015. augusztus 19-én a CEN kiadta az EN 771 Falazóelemek követelményei szabványsorozatot, amely a következő részekből áll:

  • 1. rész:     Égetett agyag falazóelemek
  • 2. rész:     Mészhomok falazóelemek
  • 3. rész:     Adalékanyagos beton falazóelemek (tömör és pórusos adalékanyagokkal)
  • 4. rész:     Pórusbeton falazóelemek
  • 5. rész:     Műkő falazóelemek
  • 6. rész:     Természetes kő falazóelemek

A sorozat 1., 2. és 4. része magyar nyelven 2015. december 1-jén nemzeti szabványként megjelent, ugyanakkor a 3., 5. és 6. részek várhatóan jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) kerülnek bevezetésre.

A szabványok helyettesítik a 2011-ben kiadott szabványokat, amelyek azonban 2017. május 31-ig még érvényesek.

A sorozat mindegyik része tartalmazza az 1. módosítást, amely vagy új, vagy változtatott szöveg. Ezek kezdetét és végét a szövegben elhelyezett A1-J és A1-A3-J_B\A1-B.tif jelek jelölik.

Az építési termékek EU-rendeletével való kapcsolatot a szabványok tájékoztató ZA melléklete írja le, amely szerves része az egyes szabványoknak.

A szabványok figyelembe veszik továbbá az Eurocode 6 szabványban meghatározott, a vasalt és vasalatlan falazatokra vonatkozó általános előírásokat.

Ízelítő a szabványokból:

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházban.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Szendy Csabáné
2015. december