Európai szabvány készül a szépségszalonok szolgáltatásaira vonatkozó követelményekre és ajánlásokra

A CEN/TC 409 Szépségszalon-szolgáltatások európai projektbizottságban kidolgozás alatt van az EN 16708 azonosító jelzetű Szépségszalon-szolgáltatások. Követelmények és ajánlások a szolgáltatás ellátására című európai szabvány.

A szabványt abból a megfontolásból dolgozzák ki, hogy olyan egységes követelményeket és ajánlásokat határozzon meg, amelyek hasznosak lehetnek azon szépségszalonok számára, amelyek elsődleges szempontja és üzletpolitikájuk része ügyfeleik biztonsága és elégedettsége.

A szabvány nem tartalmazza az orvosi szépészeti eljárásokra, például az esztétikai sebészetre, a kozmetikai injekciós eljárásokra, illetve a fodrász-, a borbély- és a tetoválási szolgáltatásokra vonatkozó követelményeket.

Néhány európai országban a wellness-kezelést és a szépségápolást megkülönböztetik, más országokban ezek keverednek. A szabvány mind a két kezelési módra kiterjed, de a szépségápolás keretein belül.

A szabvány szerint a szépségszalon olyan intézmény, amely szépségápolási és wellness-kezeléseket nyújt, illetve a kezelésekhez kapcsolódó szépségápolási termékeket kiskereskedelmi mennyiségben értékesíti.

Szépségszalon-szolgáltatás alatt a kozmetikusok által az ügyfelek és vásárlók számára nyújtott kezelések és szolgáltatások értendők.

A szabványt tanúsító szervezetek is alkalmazhatják, amelyek ez alapján meg tudják állapítani, hogy az adott szolgáltató szolgáltatásai biztonságosak-e az ügyfeleik számára.

A szabvány olyan követelményeket és ajánlásokat tartalmaz, amelyekkel biztosítható a kozmetikusok által végzett kezelések teljes biztonságossága. Ezért a szabványnak megfelelő szépségszalonokban csak olyan kozmetikusok végezhetnek kezeléseket, akik akkreditált oktatási szolgáltatóknál szerezték meg a szükséges minősítést.