5G meetingETSI Multi-Access Edge Computing

 

A Multi-Access Edge Computing (többszörös hozzáférésű peremhálózati számítástechnika) egyike az 5G hálózatokhoz kapcsolódó innovatív technológiáknak, mely elengedhetetlen a 4G hálózatok esetén az új generációra való zökkenőmentes áttéréshez.

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) Multi-Access Edge Computing (ETSI MEC ISG) munkacsoportja lépést tartva az 5G rendszerek fejlődésével, az alábbi két kiadványt tette közzé az elmúlt hónapban:

A „Cloud RAN and MEC" című tanulmány a felhőalapú rádiós hozzáférési hálózatok és a többszörös hozzáférésű peremhálózati számítástechnika közötti előnyöket és kihívásokat részletezi.

A „MEC deployments in 4G and evolution towards 5G" című kiadvány számos MEC-telepítési forgatókönyvet mutat be, továbbá azt, hogy a MEC miképpen teszi lehetővé az üzemeltetők számára az 5G szolgáltatásokra való zökkenőmentes áttérést.

 

A fentieken túl az ETSI MEC ISG nemrégiben létrehozott egy „Hackathon" keretrendszert a MEC kiépítésének felgyorsítása érdekében, mellyel arra ösztönzik az érdekelt feleket, hogy alkalmazzák a műszaki előírásokat az alkalmazások fejlesztéséhez.

 

Nagy Gábor

2018. március