Észak-Korea és Dél-Korea szerepe és helye a nemzetközi szabványosításban

Ázsia rohamléptekkel fejlődő országai immáron gazdasági közép- és nagyhatalmakká váltak, és gazdasági erejükhöz méltó helyüket keresik a politika, a kultúra és a tudomány területén is. A gazdaság fejlettségével szorosan összefügg a szabványosításban betöltött szerepük. Ezt tekintjük át kétrészes cikksorozatunkban.

Négy ázsiai ország, az elzárkózó Észak-Korea, az ázsiai kistigrisek reprezentánsa Dél-Korea, a vezető szerepre törő szuperhatalom Kína, végül a kínai gazdasági fejlődés útját járó India szabványosítását tekintjük át. Cikksorozatunk első része a két Koreát mutatja be a szabványosítás tükrében.

Észak-Korea

Észak-Koreával főként a napi hírekben betöltött szerepe okán foglalkozunk. Észak-Korea kapcsolata a nemzetközi szabványosítással a bezárkózóbb időkben sem szakadt meg. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban a szabványosítás az 1930-as évek japánellenes fegyveres harcának napjaitól származik (a hivatalos észak-koreai kommüniké szerint). A felszabadulás után 1949-ben hozták létre a szabványosítási irodát, amely 1954-ben szabványosítási bizottsággá (CSK) alakult. Hivatalos neve Committee for Standardization of the Democratic People's Republic of Korea, azaz A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Szabványosítási Bizottsága. A CSK-nak nincs honlapja, csak írásban lehet vele felvenni a kapcsolatot. A szabványosításban betöltött szerepét számszerűsítve a következő táblázat mutatja be Dél-Koreával összehasonlítva:

 

IEC

ISO

Műszaki bizottsági titkárság ellátása

Teljes jogú
P-tagság műszaki bizottságokban és albizottságokban

Megfigyelő státuszú
O-tagság műszaki bizottságokban és albizottságokban

Műszaki bizottsági titkárság ellátása

Teljes jogú
P-tagság műszaki bizottságokban és albizottságokban

Megfigyelő státuszú
O-tagság műszaki bizottságokban és albizottságokban

Észak-Korea

0

3

0

0

22

71

Dél-Korea

9

141

32

21

559

165


Dél-Koreához képest a szabványosításban betöltött szerepe jóval csekélyebb, azonban ezeken a területeken Észak-Korea nagyon is aktív. Például az IEC/TC 2 Villamos forgógépek bizottságban néhány éve új műszaki jelentés kiadását kezdeményezték, amely végül meg is jelent IEC TR 63021:2016 Villamos forgógépek. Csúszógyűrűs típusú aszinkron motorok természetes szénkeféi. Alkalmazási útmutató címmel. Ha Észak-Korea rendezi kapcsolatát a világ többi részével, a következő években olyan gazdasági fejlődési utat járhat be, mint Vietnam vagy a délkelet-ázsiai országok.

Dél-Korea

A Koreai Műszaki és Szabványügyi Ügynökség (KATS, kats.go.kr) eredetileg a pénzverdei hivatal égisze alatt elemző- és tesztelőlaboratóriumként jött létre, ahol a pénzérmék és fémtartalmú ásványi anyagok elemzésével, vizsgálatával foglalkoztak. A koreai háború után a KATS elsősorban a technológiai fejlesztést támogatta, majd 1999-ben nemzeti szabványügyi testületté alakult. Dél-Korea szabványosítása impozáns, a nagy gazdasági hatalmakkal összevethető. Tevékenységét a szórakoztató elektronikára, az internetalapú szolgáltatásokra koncentrálja, főként az ezekhez kötődő, újonnan alakult bizottságok titkárságának ellátását szerezte meg. Dél-Korea vezető szerepet tölt be a szerves fénykibocsátó diódás (OLED-) kijelzők és panelek szabványosításában. Szép új székházuk Maengdong-myeon városában található.


Az európai és angolszász társadalmak büszkék a nők egyenjogúsítása, a hátrányos megkülönböztetés elleni harc terén elért eredményeikre, ennek ellenére a szabványosításban a szakértők között férfidominancia van. Viszont a hölgyek aránya az ázsiai és különösen a koreai szakértők között sokkal magasabb a többi részt vevő országhoz képest, árnyalva a patriarchális ázsiai társadalomról alkotott vélekedést.

Források: Az IEC és ISO honlapja

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2018. augusztus