Érzékszervi vizsgálatok

2018. július 1-jén az Agrárminisztérium támogatásával és az illetékes nemzeti szabványosító műszaki bizottságok szakértőinek aktív együttműködésével 5 nemzeti szabvány korszerűsített/új kiadása jelent meg:

  • az MSZ 5843-1:2018 Húskészítmények érzékszervi bírálata. 1. rész: Szalámik és kolbászok
  • az MSZ 5843-2:2018 Húskészítmények érzékszervi bírálata. 2. rész: Párizsi, virsli, krinolin
  • az MSZ 5843-3:2018 Húskészítmények érzékszervi bírálata. 3. rész: Felvágottak
  • az MSZ 8761-4:2018 Sörvizsgálatok. 4. rész: Érzékszervi bírálat
  • az MSZ 20501-2:2018 Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 2. rész: Kenyerek és vajaskifli érzékszervi vizsgálata

E nemzeti szabványok az érzékszervi vizsgálatokhoz adnak útmutatást, segítséget nyújtva a Magyar Élelmiszerkönyv () előírásaiban/irányelveiben szereplő termékek jellemző érzékszervi szakkifejezéseire (pl. az 1-3/13-1 számú előírás a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról, az 1-3/16-1 számú előírás a sütőipari termékekről szóló jogszabályokban, valamint az MÉ 2-702 számú Sör című irányelvben), továbbá meghatározzák e termékcsoportok kizáró érzékszervi tulajdonságait is.

E nemzeti szabványok elsődleges célja az, hogy olyan módszereket adjanak a felhasználók számára, amelyekkel az érzékszervi vizsgálatot az adott elvárásnak a leginkább megfelelő módon lehessen elvégezni.
Az érzékszervi vizsgálat – más élelmiszer-vizsgálati módszerhez hasonlóan – csak abban az esetben ad megbízható eredményt, ha a vizsgálat során annak végrehajtói a megfelelő felkészültséggel, pontossággal és gondossággal járnak el, valamint figyelembe veszik a jó érzékszervi gyakorlat elemeit. Az érzékszervi bírálatnak számos célja lehet, úgymint: a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt, hatósági ellenőrzés, tételminősítés, a termék érzékszervi tulajdonságainak meghatározása, új előállítási technológiák kidolgozása, új termékek fejlesztése, receptúramódosítás, csomagolásfejlesztési, tárolási kísérletek, fogyasztói kedveltségi tendenciák megállapítása, termékteszteken való részvétel, valamint minden olyan eset, amikor a felhasználó szükségét érzi egy érzékszervi vizsgálat elvégzésének.

A futball-világbajnokság idején érdemes kiemelni az MSZ 8761-4:2018 10. fejezetét, amely az Érzékszervi bírálat a forgalomképesség megállapítására címmel külön foglalkozik a sörök hatósági vizsgálatával.

A nemzeti szabványok korszerűsítése, illetve az európai/nemzetközi szabványok honosítása az élelmiszeripar területén az Agrárminisztérium jóvoltából évek óta folyamatosan zajlik. Ez a folyamat szorosan kapcsolódik a Magyar Élelmiszerkönyv szakbizottságaiban folyó szakmai munkához.

Az új szabványok részletes ismertetésére az MSZT ősszel egy érzékszervi fórumot tervez tartani, melynek során a résztvevők a felsorolt szabványokat kedvezményesen vásárolhatják meg. További információt a bizottságok titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphat.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap  kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Kurucz Csilla
2018. július