Eredményes szakmai fórum az élelmiszer-biztonság témakörében

A Magyar Szabványügyi Testület 2015. szeptember 17-én – a beérkezett véleménykérő ívek válaszai alapján – újabb sikeres szakmai fórumot rendezettÉlelmiszer-biztonság címmel.
A szakmai fórum célja az irányítási rendszerszabványok változásain keresztül bemutatni a felülvizsgálat alatt álló ISO 22000:2005 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények című szabvány várható változásait, valamint az elmúlt egy évben nemzeti szabványként – magyar nyelven – bevezetett élelmiszer-biztonságról szóló alábbi szabványok ismertetése:

Ugyanakkor a megjelent szakértők a 2015. szeptember 15-én megjelent ISO 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények és az ISO 14001:2015 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató című nemzetközi szabványokról is tájékoztatást kaptak és a fórum utolsó előadásából pedig tájékozódhattak az egyes élelmiszerkönyvi szakbizottságban folyó munkákról, és az élelmiszeripart érintő EU-rendeletek változásairól, valamint a szabványok és a Magyar Élelmiszerkönyv kapcsolatáról.


A fórumon részt vevő szakemberek a következő színvonalas előadásokon vehettek részt:

  • Beszámoló az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek szabványosításáról
    Kurucz Csilla szabványosító menedzser, Magyar Szabványügyi Testület
  • Az ISO 9001:2015 jelentős változásai
    Turi Tibor vezető tanácsadó, az MSZT/MCS 901 szakértője
  • Az ISO 14001:2015 jelentős változásai
    Czimer Gáborné szabványosító menedzser, MSZT
  • Az MSZ ISO/TS 22003:2014 változásainak ismertetése
    Sósné dr. Gazdag Mária, az MSZT/MB 635 elnöke
  • Új honosított élelmiszer-biztonsági szabvány a vendéglátás/közétkeztetés számára
    Sósné dr. Gazdag Mária, az MSZT/MB 635 elnöke
  • Miért kell újraértelmezni az ISO 22000 alkalmazását? Az ISO 22000 alkalmazási útmutatójának 2014-es kiadása
    Dr. Erdélyi Mihály, az MSZT/MB 635 elnökhelyettese
  • A Magyar Élelmiszerkönyv áttekintése élelmiszer-biztonsági szempontból
    Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes, Földművelésügyi Minisztérium

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

2015. október