Energiahatékonysági intézkedési terv szervezetek számára

– Új szabvány kidolgozása –

Az Energiagazdálkodás műszaki bizottsághoz tartozó CEN/CLC/JWG 9 Energiahatékonysági intézkedési terv szervezetek számára európai műszaki munkacsoport a továbbiakban CEN/CLC/JTC 15 azonosító számmal, változatlan címmel, európai műszaki bizottsági státuszban folytatja működését.

Az európai bizottság titkára tájékoztatást adott a kidolgozás alatt lévő prEN 17267 Energiahatékonysági intézkedési terv. Tervezés és fejlesztés szabványjavaslat jelenlegi állapotáról és a tervezett további életútjáról.

A prEN 17267 alkalmazási területe hasonló az ISO 50000 szabványcsaládba tartozó ISO 50015:2014 Energiairányítási rendszerek.  Szervezetek energiateljesítményének mérése és ellenőrzése. Általános alapelvek és útmutató című szabványéhoz.

Követelményeket és módszertant határoz meg szervezetek számára az energiahatékonyságot javító intézkedési tervek kialakítására és fejlesztésére. A terv meghatároz egy mérési rendszert, amely megfigyeli és elemzi – a működésre hatással lévő  tényezők figyelembevételével – a szervezet energiateljesítményét. A szabvány minden szervezetre, energiaformára és energiafelhasználásra alkalmazható.

A szabvány kidolgozása 2017. március 28-án kezdődött, jelenleg a munkaanyag német és francia nyelvre fordítása történik. A szabványjavaslatot várhatóan április végén bocsátják első jóváhagyó szavazásra, mely július végén fog lezárulni. A lezárást követően a beérkezett észrevételeket Franciaországban 2018. október 2. és 4. között egyeztetik. A szabvány tervezett megjelenése 2019 második fele.

Ha az Ön szervezete érintett és részt kíván venni az európai szabványjavaslat véleményezésében, kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Palkovics Mihály
2018. április