Elkezdődött a gőzfázisú és párologtató termékek nemzetközi szabványosítása

A gőzfázisú és párologtató termékek műszaki és gazdasági újdonságot jelentenek. Az elektromos cigarettakészülékek és ezek utántöltői, amelyeket e-folyadékoknak hívnak, ténylegesen forradalmi innovációk, miután néhány éve számos országban elérték a tömegpiacokat. Az elektromos cigaretta világszerte gyorsan népszerűvé vált, különösen Észak-Amerikában és Európában.

A párologtatóipar egy új gazdasági ágazat középpontjában áll, amely az eszközök és az e-folyadékok gyártását, termelését és kiskereskedelmét foglalja magában. A műszaki tevékenység új területe, amely a gőzfázisú és párologtató termékeket jelenti, azt célozza meg, hogy ebben az ágazatban foglalkozzon a felmerülő szabványosítási igényekkel. Ebből a célból egy új ISO-albizottságot (ISO/TC 126/SC 3 Dohány és dohánygyártmányok.  Gőzfázisú és párologtató termékek)hoztak létre, melynek első ülését a 2016. október 24-ei héten Oszakában, Japánban fogják tartani.
Az e-cigaretta piaca az eszközök és az e-folyadékok széles skálájával rendelkezik, jelentős piaci értéket, számos újonnan belépő piaci szereplők érkezését és az érdekelt feleket, valamint a közpolitikákat is magában foglalja, amelyek a megnyitóülésen a vita alapját képezik. A bizottsági munkaprogram a következő pontokra fog összpontosítani:

  • az elektromos cigarettakészülékekre és az e-folyadékokra vonatkozó biztonsági és minőségi követelmények;
  • az eszközök és e-folyadékok vizsgálati módszerei;
  • az anyagok meghatározása az e-folyadékokban;
  • a vizsgálati feltételek, az eszközök, a referenciatermékek, a kibocsátások, a párologtató gépek és robotok;
  • a kiskereskedelemben nyújtott felhasználói információk és szolgáltatások.

Az e-cigarettákról, valamint a gőzfázisú és párologtató termékekről már számos országban jelentettek meg szabványokat. Ez 2015 áprilisában kezdődött, amikor Franciaországban megjelentek az első önkéntes szabványok, amelyek célja az volt, hogy javítsa az elektromos cigaretták és e-folyadékok biztonságát. Az Egyesült Királyság hamarosan követte a példát, így 2015 nyarán kihasználva az európai lendületet az Európai Szabványügyi Bizottságon (CEN) belül több mint 20 országot magában foglaló projekt megvalósítása kezdődött meg. Ma az e-cigaretta piaca messze túlmutat Európa határain. A Fivape (French Interprofessional Vaping Federation) becslése szerint világszerte 25 millió felhasználó van.

Az ISO/TC 126/SC 3 (melynek titkárságát a francia ISO-tag, az AFNOR látja el) albizottság elnöke, Mr. Rémi Parola szerint „egy ISO-n belüli erős konszenzus elérése érvényesíti azt a megközelítést, melynek célja létrehozni a gőzfázisú és párologtató termékekkel kapcsolatos specifikus szabványokat. Egy ad hoc ISO műszaki bizottság létrehozása az egész világon segít felismerni a gyorsan növekvő innováció lehetőségét a felhasználók javára."

Eddig 17 ország nemzeti szabványügyi testülete jelezte már, hogy részt kívánnak venni a szabványosítási munkában.
Az ISO/TC 126/SC 3 első ülésén összehozza az összes érdekelt felet (a gyártókat, a fogyasztók képviselőit, az egészségügyi hatóságokat, a felügyeleti testületeket és a vizsgáló laboratóriumokat), amely megalapozza, hogy a jövőbeli viták konszenzusra vezessenek. Az első nemzetközi szabványokat várhatóan 2018-ban adják ki.

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2074

Tájékoztatásul, az előbbiekben említett ISO/TC 126/SC 3 albizottság, valamint a hasonló témában 2015. június 22-én megalakult CEN/TC 437 Elektromos cigaretták és e-folyadékok európai műszaki bizottság területével is az MSZT/MB 617 Dohány, dohánygyártmányok és elektromos cigaretták nemzeti szabványosító műszaki bizottság foglalkozik.

Várjuk azon szakértők jelentkezését, akik aktívan részt kívánnak venni az angol nyelven folyó szabványosítási munkában. További információt a bizottság titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphatnak.

Kurucz Csilla
2016. június