Együttműködési megállapodás a Magyar Szabványügyi Testület és az IQNet Nemzetközi Tanúsítási Hálózat között az IQNet SR10 társadalmi felelősségvállalás tanúsítására

2017. szeptember 19-én aláírásra került az IQNet SR10 társadalmi felelősségvállalás tanúsítására vonatkozó együttműködési megállapodás az MSZT és az IQNet között, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy támogatást nyújtsunk azon szervezetek részére, akik kiemelten kezelik a társadalmilag felelős működést.

Egy szervezet akkor tekinthető elkötelezettnek a társadalmi felelősségvállalás mellett, ha a profit növelésének célját kiegészíti azokkal az elvekkel és értékekkel, amelyek megoldást nyújtanak az új környezeti és társadalmi kihívásokra.

Az IQNet által kidolgozott IQNet SR 10 egy eszköz arra, hogyan integrálják a társadalmi felelősségvállalást a szervezet stratégiájába és irányításába. Az IQNet SR 10 nemzetközi előírás az ISO 26000 útmutató szabvány ajánlásain alapul, de túlmutatva azon már meghatározza a társadalmi felelősségvállalás elveinek gyakorlati bevezetéséhez szükséges minimális követelményeket, mely szerint a szervezet társadalmi felelősségvállalási irányítási rendszere tanúsíthatóvá válik.

Az IQNet SR 10 előnyei a szervezet számára:

  • növeli a szervezet jó hírnevét, versenyképességét és elősegíti a társadalom nagyobb bizalmának kialakulását a céggel szemben;
  • hozzájárul a társadalom és a közösség felé irányuló kezdeményezések és programok előmozdításához és elindításához;
  • megtakarításokhoz vezethet, növelve a termelékenységet és az erőforrás-hatékonyságot, az újrahasznosítást, csökkentve az energia- és vízfelhasználást, a hulladék kibocsátást;
  • megelőzi vagy csökkenti a termékre és a szolgáltatásra vonatkozó esetleges vevői panaszokat;
  • fejleszti a szervezet kockázatkezelési gyakorlatait;
  • növeli az alkalmazottak lojalitását, morálját, részvételét és bevonását, munka- és egészségbiztonságát;
  • innovációt generál.

Az előíró dokumentum minden típusú (kis-, közepes és nagyvállalati, kormányzati) szervezetre alkalmazható: Szerkezete a HLS struktúrán alapszik, ezért egyszerűen összehangolható más irányítási rendszerekkel, pl. az MSZ EN ISO 9001-gyel vagy az MSZ EN ISO 14001-gyel. 

A sikeres tanúsítás végén kiadott SR 10 tanúsítvány kiváló kommunikációs eszköz arra, hogy a szervezet tudassa az érdekelt felekkel a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségét.

Tájékoztató anyag elérhető itt.

IQNet SR 10 rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot Kéki Zsuzsannával a Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy Szamosiné Dávid Izabella főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

 

2017. október