Együttműködés az anyagáramlás költségének elszámolásában — megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 14052:2018


A szabvány célja, hogy útmutatást nyújtson az anyagáramlás költsége elszámolásának (MFCA) gyakorlati alkalmazásához az ellátási láncokban. Az MFCA egy olyan elszámolási eszköz, amely segíti a szervezeteket anyag- és energiafelhasználásuk, veszteségeik és költségeik jobb megértésében.

Az MSZ EN ISO 14052:2018 Környezetközpontú irányítás. Az anyagáramlás költségének elszámolása. Útmutatás az ellátási láncba való gyakorlati bevezetéshez (ISO 14052:2017) bemutatja az MFCA több szervezetre vonatkozó alkalmazását. Az MFCA kiterjesztése lehetővé teszi az ellátási lánc szervezetei számára, hogy integrált megközelítést dolgozzanak ki az anyagok és az energia hatékonyabb felhasználása érdekében. Ennek gazdasági és környezeti előnyei magukban foglalják a teljes anyagveszteség csökkentését és közös lehetőségeket kínálnak a költségek csökkentésére, a környezeti teljesítmény növelésére (például az üvegházhatást okozó gázok csökkentése), valamint növelik a bizalmat, az együttműködést és a gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat.

A szabvány a következő témákban nyújt útmutatást:

–          az MFCA szervezetek közötti integrációjának jelentősége;
–          egy általános megközelítés az ellátási lánc anyag- és energiahatékonyságának növelésére;
–          az MFCA bevezetésének lépései az ellátási láncban.

Az MSZ EN ISO 14052 minden olyan szervezetre alkalmazható, amely anyagokat és energiát használ fel, függetlenül termékeitől, szolgáltatásaitól, méretétől, szerkezetétől, helyétől és meglévő irányítási és számviteli rendszereitől.

A szabvány magyar nyelvű kiadását az Agrárminisztérium támogatta.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Czimer Gáborné
2018. december