Egy év az ISO 9001 és az ISO 14001 áttérési határidő végéig

Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO)  közös közleménye

2017. szeptember 15-ei dátummal megkezdődött az utolsó év, hogy valamennyi ISO 9001:2008 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer tanúsítvánnyal és az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer tanúsítvánnyal rendelkező szervezet e két szabvány 2015-ös verziójára áttérjen.

Az ISO két vezető szabványa az ISO 9001 (minőségirányítás) és ISO 14001 (környezetközpontú irányítás) 30 éve biztosít előnyöket a szervezetek számára, a jelenleg több mint 1,3 millió kiadott tanúsítvánnyal mintegy 200 országban.

Az ISO 9001 és az ISO 14001 új, 2015. évi verziója nagyon logikus előmenetele a korábbi verzióknak, amelyek mind a mai, mind a jövőbeli kulcsfontosságú kérdésekkel is foglalkoznak.

Az új ISO 9001 fokozza a vezetői szerepvállalást az irányítási rendszerben, bevezeti a kockázatalapú gondolkodást, és összehangolja a minőségirányítási rendszer politikáját és célkitűzéseit a szervezet stratégiájával.

Az ISO 14001-ben bekövetkezett változások olyan kulcsfontosságú kérdésekre összpontosítanak, mint a környezeti teljesítmény fejlesztése, az életciklus-szemlélet és a szervezetek környezetközpontú vezetői szerepvállalása.

Az új verziók előnyeinek kihasználása a teljesítmény növekedését eredményezi. Az új szabványok szerinti tanúsítás pedig erős és pozitív visszacsatolást jelent mind a meglévő, mind a potenciális ügyfelek, a beszállítók és más kulcsfontosságú érdekelt felek számára a minőségirányítás és környezetközpontú irányítás iránti elkötelezettségről.

A hazai és nemzetközi piacokhoz való hozzáférés, a szabályozási követelményeknek való megfelelés elősegítése és számos más pozitív eredmény elérése pedig e szabványok szerinti folyamatos tanúsítással valósítható meg.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a 2015-ös szabvány szerinti határidőn belül történő tanúsítás elmulasztásával a korábban megszerzett tanúsítványa is érvényét veszti, mely befolyásolhatja az összes piacra való bejutási képességét.

Ha szeretné megszerezni az új szabványok szerinti tanúsítványát is, első lépésként lépjen kapcsolatba tanúsító testületével a megfelelő intézkedések meghozatalához, és fedezze fel a világ két vezető irányítási rendszerszabványának előnyeit.

A közlemény eredeti angol változata itt olvasható.

Forrás: IAF és az ISO weboldala
http://www.iaf.nu/articles/ISO_9001_and_ISO_14001_Transition_Deadline/512

Az IAF és az ISO által megjelentetett tájékoztató anyag elkésztését az IIOC (Independent International Organisation for Certification)és az IQNet Nemzetközi Tanúsítási Hálózat kezdeményezte a tanúsított szervezetek globális tájékoztatása érdekében.

Tanúsított és leendő partnereink bizalommal fordulhatnak hozzánk az áttéréssel kapcsolatos felmerülő kérdéseikben az alábbi elérhetőségek egyikén.
Tel.: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu


 

2017. szeptember