Élelmiszer-biztonság

című szakmai fórum

Tájékoztatás a fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2015. szeptember 17-én rendezi meg az Élelmiszer-biztonság című szakmai fórumot.

A szakmai fórum célja:

A fórum több téma köré csoportosítva mutatja be az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer (ÉBIR) ISO 22000-es szabványcsaládjának az elmúlt időszakban magyar nyelven megjelent, új kiadású, honosított nemzetközi szabványait és a jövőbeni várható változásokat.

Tájékoztatást adunk az irányítási rendszerek szabványosításáról, különösen az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 jelentős változásairól, mikor várható a megjelenésük, valamint azok milyen hatással lesznek az MSZ EN ISO 22000:2005 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2005) című szabvány korszerűsítésére.

A szakemberek számára közismert, hogy az ISO 22000 a speciális élelmiszer-biztonsági követelményeket rögzíti az élelmiszerláncban működő szervezetek számára. Az egyik ilyen követelmény, hogy a szervezetek hozzanak létre előfeltételi programokat (PRP-ket), valósítsák meg és tartsák fent azokat az élelmiszer-biztonsági veszélyek felügyeletének támogatása érdekében (ISO 22000:2005, 7.2. szakasz). A jelenlegi fórumunk szakmai szempontból leginkább érdekes, új kiadású magyar nyelvű szabványa az MSZ ISO/TS 22002-2:2015 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 2. rész: Vendéglátás és közétkeztetés, amely nem ismétli meg az ISO 22000 szerinti követelményeket és célja, hogy az ISO 22000 szabvánnyal együtt alkalmazzák a szervezetre specifikus előfeltételi programok (PRP-k) létrehozásakor, megvalósításakor és fenntartásakor, támogatva ezzel az alapvető higiéniai feltételek ellenőrzését a vendéglátási és közétkezetési tevékenységekben.
A fórumon az MSZ ISO/TS 22003:2014 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelményekcímű szabvány részletes ismertetésre kerül, külön kiemelve az előző, 2009-es kiadáshoz képest megjelenő változásokat, új követelményeket.

Az MSZ ISO 22004:2015 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 22000 alkalmazásához című szabvány esetén megtudhatjuk, hogy miért kell újraértelmezni az ISO 22000 alkalmazását, és milyen újdonságokat tartalmaz a 2005. évi kiadásához képest.

Végezetül, de nem utolsó sorban betekintést nyerhetünk a megújuló Magyar Élelmiszerkönyv és az élelmiszer-biztonság kapcsolatába, valamint tájékozódhatunk 17 különböző szakbizottságban folyó munkáról. A fórum végén lehetőség lesz az elhangzott előadások megvitatására, a felvetődő kérdések megválaszolására és szakmai eszmecserére is.

Ajánljuk a fórumot az élelmiszerláncban részt vevő, HACCP-t, az MSZ EN ISO 22000:2005 szerinti vagy más irányítási rendszert működtető vagy ilyen rendszer bevezetését tervező szervezetek szakemberei, az oktatást, tanácsadást végző szervezetek, valamint a tanúsító testületek munkatársai számára.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a témában megjelent három élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek témájú szabványt és a résztvevőknek a fórumon való megjelenésről kérésre igazolást állítunk ki.

A szakmai fórum időpontja: 2015. szeptember 17. (csütörtök), 10.00 – 16:00 óra között

További tájékoztatást ad: Kurucz Csilla, cs.kurucz@mszt.hu

Tervezett program 
Jelentkezési/Szabványmegrendelő lap 

További tájékoztatást ad: Kurucz Csilla, cs.kurucz@mszt.hu