A DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportjának ülése az MSZT-székházban

Az okos fogyasztásmérő berendezések adatcseréihez használt DLMS/COSEM kommunikációs nyelvet fejlesztő DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportja őszi ülését, közösen az IEC/TC 13 műszaki bizottság WG 14 munkacsoportjával, az MSZT meghívására az MSZT székházában tartotta.

Az IEC/TC 13 „Villamosenergia-mérés és szabályozás" műszaki bizottság titkárságát Magyarország (MSZT) látja el. A bizottság titkára Kmethy Győző, aki egyben a DLMS Felhasználói Szövetség elnöke is. Az IEC/TC 13 WG 14 „Adatcsere mérőleolvasáshoz, tarifa- és terhelésszabályozáshoz" munkacsoport a DLMS/COSEM rendszert használó fogyasztásmérő berendezések szabványosításával foglalkozik, így szoros az együttműködés a DLMS Felhasználói Szövetség és a WG 14 között. A Magyar Szabványügyi Testületnek köszönhetően a DLMS Felhasználói Szövetség a WG 14-el közös munkacsoporti üléseit hosszú évek óta az MSZT-székházban tartja.
A most megtartott ülésen a DLMS munkacsoport által kiadott Kék könyv (Blue Book, BB) és Zöld könyv (Green Book, GB) második módosítását tárgyalták. A BB tartalmát átveszi az IEC 62056 Villamosfogyasztásmérés-adatcsere. DLMS/COSEM sorozat készülő harmadik kiadása. A jelenleg érvényben lévő nemzeti szabványok: MSZ EN 62056-6-1:2014 és MSZ EN 62056-6-2:2014. A GB tartalmát pedig az IEC 62056-5-3 Villamosfogyasztásmérés-adatcsere. DLMS/COSEM sorozat. 5-3. rész: DLMS/COSEM alkalmazási réteg készülő harmadik kiadása veszi át. A jelenleg érvényben levő nemzeti szabvány: MSZ EN 62056-5-3:2014.
Ezek a szabványok nélkülözhetetlenek az okos fogyasztásmérés kiépítéséhez.
Feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy az IEC/TC 13 magyar tükörbizottsága az MSZT/MB 842 „Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra".

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu.
Kosák Gábor 
2017. február