Dél-Ázsia és Európa tényleges együttműködése

– CEN, CENELEC és SARSO –

A CEN és a CENELEC sajtóközleményben adott hírt arról, hogy 2017. október 11-én Vlagyivosztokban a CEN1), a CENELEC2) és a SARSO3) vezetői az IEC-közgyűlés során elfogadott együttműködési megállapodás aláírásával hivatalossá tették együttműködésüket. A megállapodás lehetőséget kínál a széles körű műszaki és szervezeti egyeztetésre az európai és dél-ázsiai országok között az áruk és a szolgáltatások kereskedelmének előmozdítása céljából.

A három szervezet elkötelezte magát a közös érdekű ügyekben az együttműködésük hivatalossá tételére azzal a céllal, hogy felgyorsítsák és kiszélesítsék a műszaki követelmények összehangolását Európa és Dél-Ázsia országai, például India között, ahol már tevékenykedik a három európai szabványosító szervezetet (beleértve az ETSI-t is) képviselő európai szabványügyi szakértő.

A CEN, CENELEC és a SARSO között létrejött együttműködési megállapodás általános keretet teremt az információ megosztására a textilipar, a villamossági és elektronikai áruk, a vegyszerek, az élelmiszerek és az építési termékek szakterületein, a műszaki ismeretek és a legjobb gyakorlatok cseréjére, valamint a nemzetközi szabványügyi szervezetek, az ISO és az IEC munkájának támogatására. A felek éltek az aláírási ceremónia lehetőségével és megvitatták a megállapodás végrehajtásának menetrendjét, amely 2018-ban kiterjed a SARSO régióban betöltött szerepét megerősítő, számos esemény szervezésére, valamint a SARSO kapacitásépítő stratégiáját támogató tevékenységekre.

A szabványosítás területén az együttműködésük kialakításával és elmélyítésével a CEN, a CENELEC és a SARSO hozzájárul a kereskedelem műszaki akadályainak elhárításához, segítve ezzel Európa és a teljes dél-ázsiai térség közötti kereskedelmet.

1) CEN (Európai Szabványügyi Bizottság): regionális szabványügyi szervezet, amelynek teljes jogú tagjai 34 európai ország nemzeti szabványügyi szervezetei. Szabványokat dolgoz ki az elektrotechnika, informatika és távközlés kivételével minden szakterületen.

2) CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság): regionális szabványügyi szervezet, amelynek teljes jogú tagjai 34 európai ország nemzeti elektrotechnikai bizottságai. Az IEC-vel szoros együttműködésben szabványokat dolgoz ki az elektrotechnika területén.

3) SARSO (Dél-Ázsiai Regionális Szabványügyi Szervezet): regionális szabványügyi szervezet, amelyet azzal a céllal hívtak életre, hogy megteremtsék és felerősítsék a SAARC (Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség) tagországai közötti együttműködést és harmonizációt a szabványosítás és megfelelőségértékelés területén, és amelynek célja a régión belüli kereskedelmet és a világpiacra jutást elősegítő harmonizált szabványok kidolgozása.

Szabó József
2017. november