CWA a papír és a karton értékláncáról

Az európai papíripar az eddigi szabványosítási tevékenység kiterjesztése, tudatos fejlesztése mellett döntött, és megkereste igényével ez európai szabványügyi testületeket. A CEN felkarolta az ügyet és egy új workshop-ban (WS) tervezi megindítani a jövőről való együttgondolkodást.

A szabványosítási munkát ezúttal külső szereplő, az Európai Papíripari Szövetség (Confederation of European Paper Industries, CEPI) kezdeményezte. A titkársági feladatokat Olaszország vállalta el, így az induló ülés június végén Milánóban lesz megtartva.

A CWA célja most nem a konkrét előírások meghatározása lesz, hanem egy átfogó szabványosítási szándékot magában foglaló igénymeghatározás kialakítása, amely önkéntes ipari útmutatóként is szolgál. A későbbiekben a CWA-ra épülhet majd egy egész EN-szabványcsalád, követve az itt lefektetett irányvonalat.

A CWA (CEN Workshop Agreement) egy olyan szabvány jellegű dokumentum, mely korlátozott körben kidolgozva, kevesebb idő alatt készül el, tükrözi a résztvevők álláspontját, egyúttal minden CEN-tagországban be lehet vezetni, ezzel egész Európában elérhető. A WS ebben az esetben is gyors átfutási idővel tervez, hiszen a kidolgozási munka várhatóan 2018 végén fog lezárulni.

A munkában való részvétel ingyenes. Van lehetőség magyar részről is bekapcsolódni a CWA kidolgozásába, ebben az MSZT tud segítséget nyújtani. A téma érdekes lehet minden, a folyamatban érintett szervezet, például papíripari vállalatok, szövetségek, csomagolással foglalkozó vállakozások, vagy bármely, a szabályozásban érintett szervezet számára.

További információkért, valamint a munkába való bekapcsolódás igénye esetén kérjük, keresse meg Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu címen.

Forrás: CEN

Krantz Domokos
2018. június