Magyar részvétellel új CEN-projektbizottság alakult a szoláriumstúdiók üzemeltetési követelményeinek kidolgozására

Az első eredmények

Többéves egyeztetés és előkészítés után az Európai Szabványügyi Bizottságban (CEN) megalakult a CEN/TC 412 Szoláriumok üzemeltetése (Indoor sun exposure services) programbizottság. Az európai projektbizottság célja a szoláriumszolgáltatást nyújtó létesítmények (a továbbiakban szoláriumstúdiók) működési követelményeinek szabványosítása, beleértve a szoláriumstúdiók értékelését is. A működési követelmények a szolgáltatásnyújtáson kívül a kiszolgálók oktatásának, minősítésének és képzettségének követelményeire is kiterjednek. A bizottság tevékenységi területe nem terjed ki a bőr ultraibolya besugárzására szolgáló készülékekre és a barnulás céljából használt ultraibolya lámpákra.

A mesterséges barnítási szolgáltatás érthetően elsősorban az északi, magasabb szélességi körön fekvő országokban terjedt el. A két fő barnulási mód a barnítókrémek használata, illetve a bőr ultraibolya besugárzása. A bizottság tagjai jellemzően azok az országok, amelyekre a szoláriumkultúra jellemző, így Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Norvégia. Magyarország aktív tagja a bizottságnak, az országot képviselő magyar szakértő Moharos András úr. A magyar részvételt a Lighttech Lámpatechnológiai Kft., a speciális fényforrások, szoláriumcsövek jelentős gyártója támogatja.

A bizottság jelenleg az EN 16489, Professzionális szoláriumstúdió üzemeltetése című szabványsorozat kidolgozását végzi.

A sorozat első része, az EN 16489-1:2014 Professzionális szoláriumstúdió üzemeltetése. 1. rész: A kiszolgálás oktatásának követelményei (Professional indoor UV exposure services. Part 1: Requirements for the provision of training) címmel már elkészült és MSZ EN 16489-1:2014 magyar nemzeti szabványként augusztus elsején megjelent.

A sorozat következő két tagja kidolgozás alatt van, jelenleg mindkettő utolsó szabványtervezetként:

  • FprEN 16489-2 Professzionális szoláriumstúdió üzemeltetése. 2. rész: A szoláriumstúdió kiszolgálóinak szükséges minősítése és képzettsége (Professional indoor UV exposure services. Part 2: Required qualification and competence of the indoor UV exposure consultant),
  • FprEN 16489-3 Professzionális szoláriumstúdió üzemeltetése. 3. rész: A szolgáltatásnyújtás követelményei (Professional indoor UV exposure services. Part 3: Requirements for the provision of services).

A CEN/TC 412 európai projektbizottság tevékenységi területét tekintve jelenleg egyedülálló, nemzetközi műszaki bizottság ezen a területen még nem működik. Ebből következően a bizottság által kidolgozott szabványok célzott alkalmazási területe elsősorban Európa.