Beszámoló Az ISO/IEC robotikai szabványosítási ülésről

– A szervizrobotok jövője –

A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozott 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében július 17. és 28. között, a 10 napon keresztül zajló ISO/IEC robotikai ülésen.

A szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké és a személyi asszisztensrobotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor a robotok alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitást meghatározó szabványoknak. A nemzetközi robotikai szabványosítás egy bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. Magyarország évek óta aktívan részt vesz ezekben a munkabizottságokban, ahol a Magyar Szabványügyi Testület hivatalosan is tag.

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi szervezeteként közösen hozták létre az ISO/TC 299 Robotika bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán. E munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szervizrobotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok, az otthonápolási robotok, a rehabilitációs és a sebészeti robotok. Utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok.

Az ISO/IEC robotikai ülést az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központja (EKIK, http://ekik.uni-obuda.hu/) bonyolította le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK, http://irob.uni-obuda.hu/). A rendezvény fő támogatója az osztrák ACMIT kutatóközpont (Austrian Center for Medical Innovation and Technology, www.acmit.at), a helyi támogatók, az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat és a Magyar Szabványügyi Testület.

A következő ülések zajlottak le:

ISO/TC 299/WG 2 Személysegítő robotok biztonsági követelményei (Personal care robot safety)

Július 17–19.

ISO/TC 299/WG 6 Moduláris szervizrobotok (Modularity for service robots)

Július 19–21.

ISO/TC 299/WG 1 Szótár és jellemzők (Vocabulary and characteristics)

Július 19– 20.

ISO/TC 299/WG 4 Szervizrobotok (Service robots)

Július 20–21.

IEC/SC 62D/JWG 35 Sebészeti robotok (Medical robots for surgery)

Július 24– 27.

IEC/SC 62D/JWG 36 Rehabilitációs robotok (Medical robots for rehabilitation)

Július 24– 27.


A hagyományt követve az esemény utolsó napján, 2017. július 28-án rendezték meg az Orvosi Robotikai workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében. A 9 órától 14 óráig tartó rendezvényen a támogatók köszöntötték a workshop résztvevőit, majd a meghívott előadók számoltak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén.

Egy ilyen kiemelt nemzetközi esemény azért is fontos, mert megteremti a lehetőséget a helyi vállalkozások, kutatócsoportok számára az ISO/IEC képviselőivel való interakcióra.

 

A robotika jellemző szabványai:

  • IEC 80601-2-77 Gyógyászati villamos készülékek. 2-77. rész: Robottámogatású sebészeti eszközök alapvető biztonságra és lényeges működésre vonatkozó kiegészítő követelményei
  • IEC 80601-2-78 Gyógyászati villamos készülékek. 2-78. rész: Rehabilitációs, állapotfelmérő, funkcionalitást pótló vagy tüneteket enyhítő célú orvosi robotok alapvető biztonságra és lényeges működésre vonatkozó kiegészítő követelményei

(A két nemzetközi szabvány megjelenés előtt áll, amelyeket az európai szabványként való átvételt követően az MSZT nemzeti szabványként bevezet.)

  • MSZ EN ISO 13482:2014 Robotok és robotszerkezetek. Személysegítő robotok biztonsági követelményei (ISO 13482:2014)

Az említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2017. augusztus