Beszámoló az IEC megújuló energia bizottság napenergia szektorának üléséről

Az IECRE Megújuló energia. IEC-rendszer a megújuló energiával kapcsolatos alkalmazásokban használt berendezésekre vonatkozó szabványok tanúsítására bizottság június 21. és 22. között Budapesten a Danubius Hotel Héliában rendezte meg szakmai ülését. A rendezvény elnevezése IECRE PV OMC (photovoltaic Operational Management Committee) Meeting, azaz IECRE Fotovillamos Operatív Irányító Bizottsági ülés volt.

Az IEC Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottságnak négy megfelelőségtanúsító szervezete van (IECEE, IECEx, IECQ, IECRE). Az IECRE egységes, globális tanúsítási rendszert működtető szervezet célja, hogy elősegítse, támogassa a megújuló energia szektorban használt eszközök és szolgáltatások nemzetközi kereskedelmét, mindezt egy megkövetelt biztonsági szintet fenntartva. Az IEC Renewable Energy három szektorban [tengeri (Marine Energy), nap- (Solar PV Energy) és szélenergia (Wind Energy)] kezdte meg a tanúsítási rendszer kiépítését. A három területen közös, hogy az erőművek új technológiákon alapuló rendszerek, az erőművek nem zárt környezetben, hanem a természetben szabadon állva felügyelet nélkül működnek, így megbízhatóságuk és a biztonság e speciális körülmények figyelembevételével kell teljesüljön.

Az IECRE a legfiatalabb, mely 2014-ben alakult. Magyarország másodikként csatlakozott a szervezethez és jelenleg a napenergia és szélenergia szektor tagja. Magyarországot az IECRE-ben és a szektorokban a TÜV Rheinland InterCert kft. képviseli. Az IECRE-ről bővebb információ a szervezet honlapján olvasható:
http://www.iecre.org/about/

A fotovillamos napenergia szektor (Solar PV energy Sector) Operatív Irányító Bizottság missziója tanúsítási rendszerek meghatározása a napenergia-ipar számára. A bizottság olyan témákra összpontosít, amelyek a szektorra jellemzőek, illetve a befektetők és az érdekelt felek számára értékesek. A bizottság feladata, hogy irányító bizottságként működjön az ágazaton belüli rendszerek támogatására, a piaci igények kielégítésére, a bizalomépítésre. A bizottság a következőkre törekszik:

  • a nemzeti tanúsító testületek közötti kölcsönös elismerés támogatása és a nemzeti különbségek kezelése;
  • átlátható és független tanúsítási folyamatok nyújtása;
  • az IECRE-rendszerek működéséhez szükséges további technikai követelmények meghatározása, és ezek továbbítása a megfelelő műszaki bizottságok felé;
  • az IECRE tanúsító rendszereinek bevezetése a napenergia-ágazatban.

A fotovillamos napenergia szektor Operatív Irányító Bizottság rendkívül fiatal, ezért az IECRE PV OMC ülésen a szektor szervezeti kereteit, működési metodikáját vitatták meg. Meghallgatták és tudomásul vették a WG 401 Eljárási szabályzat és WG 404 Promóció és marketing munkacsoportok jelentését, tárgyaltak az IEC/TC 82 Napenergia-rendszerek műszaki bizottsággal való kapcsolattartásról. Meghatározták a megfelelőségtanúsítás vonatkozó szabványait:

Az ülést a bizottság munkacsoportjainak és akciócsoportjainak az ülés előtti és utáni napokban megtartott munkaértekezletei keretezték.


Az IEC műszaki bizottságokban, munkacsoportokban főként az európai és angolszász országok képviselői vesznek részt, de az új iparágakban egyre erősebb az ázsiai jelenlét. A bizottság részvevőinek többségét már Kína, India, Japán, Korea és (megfigyelőként) Tajvan küldöttjei alkották. Érdekes módon a hölgyek aránya az ázsiai küldöttek között sokkal magasabb volt a többi részt vevő országhoz képest, cáfolva a patriarchális ázsiai társadalomról élő vélekedést.

A cikkben említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2018. július