Beszámoló az IEC 82. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 82. közgyűlését a Koreai Műszaki és Szabványügyi Ügynökség, a KATS meghívására Dél-Korea második legnagyobb városában, Busanban tartották 2018. október 13. és 25. között.

A Koreai Műszaki és Szabványügyi Ügynökség (KATS, kats.go.kr) eredetileg a pénzverdei hivatal égisze alatt elemző- és tesztelőlaboratóriumként jött létre. A koreai háború után a KATS elsősorban a technológiai fejlesztést támogatta, majd 1999-ben nemzeti szabványügyi testületté alakult. Dél-Korea szabványosítása impozáns, a nagy gazdasági hatalmakkal összevethető. 141 műszaki bizottságban és albizottságban teljes jogú P-tag, 32-ben megfigyelő O-tag. Tevékenységét a szórakoztató elektronikára, az internetalapú szolgáltatásokra fókuszálja, ezért főként az ezekhez kötődő, újonnan alakult bizottságok titkárságának ellátását szerezte meg. Dél-Korea vezető szerepet tölt be a szerves fénykibocsátó diódás (OLED-) kijelzők és panelek szabványosításában. Ezért is esett a választás Dél-Koreára az IEC közgyűlésének helyszíneként.

Az IEC-közgyűlés vezérgondolata: „Intelligens városok és fenntartható társadalmak”. A negyedik ipari forradalom elmossa a hagyományos határokat a fizikai, digitális és biológiai világ között. A dolgok internete, az intelligens városok, a mesterséges intelligencia, az elektromobilitás, az adalékanyagok gyártása mind hatással van arra, hogyan termelünk, kereskedünk és kommunikálunk, hasonlóan vagy még nagyobb mértékben, mint ahogy a gőzgépek megjelenése alakította át a termelési módszereket és a társadalmak életmódját az első ipari forradalom során. Folytatva a tavalyi közgyűlés vezérelvét – Digitális forradalom, a digitalizációban rejlő lehetőségek és kihívások – a 82. közgyűlés előadásai, értekezletei e gondolatok köré fonódtak.

A közgyűlés két hétig tartott. Az első héten az IEC műszaki bizottságok tartották plenáris üléseiket, az IEC 204 bizottságából és albizottságából Busanban 96 tartott bizottsági ülést. A munkacsoporti ülésekkel együtt összesen 363 tanácskozásra került sor. A műszaki bizottsági üléseken a bizottságok jövő évi szabványosítási munkájukkal kapcsolatos döntéseket hoztak meg, illetve elfogadták a bizottságok éves jelentését.

A közgyűlési rendezvények október 22–26. között zajlottak le (a képen az IEC közgyűlés fő helyszíne látható). A közgyűlési eseményekre 59 nemzeti bizottság regisztrálta magát. A tanácsi döntéshozó értekezleten először áttekintették, hogy az előző közgyűlés határozatai milyen mértékben valósultak meg. Elfogadták az ISO és ITU szabványosító szervezetekkel való együttműködésről szóló határozatot. Megválasztották a következő 3 éves időszak tisztségviselőit, elfogadták az IEC-titkárság előző évről szóló éves jelentését, a következő évi költségvetést és tagdíjakat, továbbá egyéb szervezeti, irányítási ügyekben is döntöttek. Az előző közgyűlés óta három ország csatlakozott az IEC-hez: Peru (teljes jogú tagként), Elefántcsontpart és Banglades (ez utóbbiak társult tagként).

Magyarországot az MSZT két delegáltja képviselte. Bakó Zoltán, a Tungsram Operations Kft. mérnökségoperációs vezetője az IEC/TC 34 Lámpák és kapcsolódó készülékek világítástechnikai műszaki bizottság és albizottságai ülésén vett részt, a közgyűlés eseményein az MSZT Nemzeti Elektrotechnikai Bizottságát Hidas Gergely, a TÜV Rheinland InterCert Kft. (MEEI) üzletág igazgatója képviselte. Személyében Magyarország, az MSZT minden szavazáson részt vett, támogatva az MSZT által előzetesen meghatározott jelölteket és álláspontokat.

Néhány szó az IEC-közgyűlés helyszínéről. Busan 770 km2-en terül el, 3,6 millió lakosa van, a világ ötödik legnagyobb konténerkikötője. Busan varázsa túlmutat a gyönyörű strandokon, a város lenyűgöző látképe, a hihetetlenül változatos és egzotikus konyhaművészet, a természeti táj, a világszínvonalú infrastruktúra és végtelen vásárlási lehetőségek elkápráztatják a turistákat. A látogatók, akik sétálhatnak a város utcáinak labirintusában, kirándulhatnak számtalan környező hegyet megmászva, vagy homokos partjain pihenhetnek, egyetértenek abban, hogy a város bájos keveréke a réginek és az újnak – írja az IEC közgyűlési helyszínről szóló ismertetője.

A 2019. évi, 83. közgyűlés Kínában, Sanghaj városában lesz. Az IEC-közgyűlésen elfogadták a 2020. évi 84. közgyűlés megrendezését Stockholmban (Svédországban). A 85. közgyűlést az Egyesült Arab Emírségek nemzeti bizottsága hívta meg. A 2021. és 2022. évi közgyűlések helyszíneként az USA és Egyiptom jelentkezett.

Források:
– Jelentés a 82. IEC-közgyűlésről
– 2018 IEC-GM Programme
– IEC Academy GM-2018 final

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2019. január