Beszámoló az Érzékszervi vizsgálatok szakmai fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület székházában 2017. június 7-én került megrendezésre a május 1-jén megjelent 3 db érzékszervi vizsgálatok témakörébe tartozó felülvizsgált szabvány szakmai fóruma.

Az MSZT fontosnak tartotta a fórum megrendezését, mivel az előzményszabványokhoz képest a 2017. évi kiadások jelentős mértékben megújultak, éppen ezért szükséges volt a különbségek széles körben való ismertetése. A rendezvényen az érdeklődők tájékoztatást kaptak az új szabványok gyakorlati alkalmazásáról és a szabványok műszaki tartalmát érintő lényeges változásokról. A szakmai fórum témája a következő három szabvány köré csoportosult:

MSZ 9681-2:2017 A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata. 2. rész: Érzékszervi vizsgálat

MSZ 157:2017 A méz érzékszervi vizsgálata
(Ez a szabvány kizárólag a kiado@mszt.hu e-mail-címen keresztül rendelhető meg.)

MSZ 6950-3:2017 A méz vizsgálata. 3. rész: Mikroszkópos vizsgálat

Az előadók többsége aktívan részt vett a szabványok véleményezésében. Mivel mindennapi munkájuk során alkalmazzák is azokat, átfogó útmutatást tudtak adni arról, hogy miként függnek össze a szabvány követelményei az adott termék Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt követelményeivel. A szakmai fórum alkalmat kínált a tapasztalatcserére, valamint a követelmények betartásával kapcsolatos kérdések megvitatására. A szakmai vita során felvetődött kérdések és kételyek rávilágítottak arra, hogy bár a méz esetében az összetételt számos paraméter befolyásolja, az új kiadású, korszerű vizsgálati szabványok alkalmazásával azonban azonosításukat a szakemberek könnyebben és egyértelműbben el tudják végezni.

Távlati terveink között szerepel, hogy az e szakterületen megjelenő új, nemzeti szabványokról rendszeresen tartsunk tájékoztató szakmai fórumot. A pontos időpontokról a havonta megjelenő hírlevelünkben vagy a Képzések, szakmai fórumok menüpont alatt tájékozódhat.

Kurucz Csilla
2017. július