Az vagy, amit vásárolsz

Megjelent a fenntartható beszerzésre vonatkozó első nemzetközi szabvány, az ISO 20400

A vállalatok legnagyobb társadalmi és környezeti hatásai gyakran a beszállítói láncukban lépnek fel. Mégis sok szervezet tartózkodik a fenntarthatóság beszállítói láncban való érvényesítésétől. A 2017 áprilisában megjelent ISO 20400 Fenntartható beszerzés. Útmutató nemzetközi szabvány, amely segíthet megbirkózni a fenntartható beszerzés kialakításában és bevezetésében.

Az ISO 20400 a világ első fenntartható beszerzésre vonatkozó nemzetközi szabványa, amely segít a szervezetek számára a fenntartható beszerzés eljárásainak és stratégiájának kialakításában és alkalmazásában, valamint abban, hogy a szervezetek életmódjává váljon a fenntartható beszerzés.

A fenntartható beszerzés a beszerzéssel kapcsolatos olyan döntéshozatali gyakorlat, amely nem csak a szervezet, hanem az egész társadalom számára előnyös módon gondoskodik a szervezet számára szükséges termékekről és szolgáltatásokról, mivel csökkenti a szervezet környezeti hatását. Ezt úgy érik el, hogy biztosítják a beszállítók munkavállalói számára a tisztességes munkafeltételeket, és a megrendelt termékek vagy szolgáltatások fenntarthatóságát, illetve ha lehetséges, foglalkoznak az olyan társadalmi-gazdasági problémákkal, mint az egyenlőtlenségek vagy a szegénység.

Az ISO 20400 a fenntartható beszerzés irányítási kérdéseivel, az erőforrásokkal és a munkavállalók minősítésével is sokat foglalkozik, így a kis és a nagy szervezetek is alkalmazhatják az útmutatót, de a közbeszerzési törvény hatálya alá eső szervezetek számára is hasznos eszköz lehet.

Az üzleti tevékenységet a társadalom iránti felelősséggel (ISO 26000) végző szervezetek a beszerzés során terjeszthetik is a tisztességes, etikus üzleti gyakorlat, a környezeti terhelés csökkentése iránti elkötelezettséget, amihez az ISO 20400 hivatkozási alapot és útmutatást ad.

Ugyanakkor a társadalmi felelősségvállalás beszerzésen keresztüli kiteljesítése mellett a fenntartható beszerzés előnyös is a szervezet számára, mert javíthatja a beszállítói kapcsolatokat és az üzletmenetet.

Az MSZT várja a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett, és a fenntartható beszerzés, az ISO 20400:2017 magyar bevezetése iránt érdeklődő vállalkozások jelentkezését a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

A nemzetközi szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Szabó József
2017. június