Az újabb 5G specifikációk kiadásának ütemezése

A 3GPP TSG RAN sorrentói decemberi plenáris ülésén, a csoport meghatározta az 5G specifikációk további kiadásának ütemezési tervét, melyet az alábbi ábra mutat be.

A 3GPP a Release 15 előírásait három lépésben bocsátja az ipar rendelkezésére:

  • Első fázis: tartalmazza a nem önálló (non-standalone) 5G specifikációkat (úgynevezett Option-3 család), az ASN.1 2018 márciusában került véglegesítésre;
  • Második fázis: tartalmazza az önálló (standalone) 5G-t (úgynevezett Option-2), az ASN.1 2018 szeptemberében került véglegesítésre;
  • Harmadik fázis: további migrációs architektúrákat tartalmaz (úgynevezett Option-4, Option-7 és 5G-5G kettős kapcsolat), az ASN.1 2019 júniusában lesz véglegesítve.

Az első 5G-s létesítések során a specifikációk 2018. szeptemberi változatát (az első és a második fázist) fogják alkalmazni, valamint azokat a módosításokat, amelyeket a RAN 82. (2019. januári) ülésén jóváhagytak. Ezek a specifikációk kellően kidolgozottak, és stabil alapot nyújtanak a korai 5G-s telepítésekhez világszerte.

2018 folyamán a 3GPP RAN rendkívül nagy hangsúlyt fektetett e specifikációk stabilitásának és kompatibilitásának biztosítására, amelyek az első 5G telepítésekhez szükségesek. Ennek következtében az LTE-ről 5G-re való migráció támogatására szolgáló további lehetőségekkel foglalkozó harmadik fázis alkotóelemein végzett munkát kissé elhalasztották, ezért a Release 15 utolsó részének véglegesítése 3 hónappal eltolódott.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a csúszás semmilyen módon nem befolyásolja az első telepítéseket, továbbá az alkalmazott eszközök és hálózatok kompatibilitását.

Annak érdekében, hogy a jövőbeli kiadások határidőre elkészüljenek, a 82. ülésen úgy döntöttek, hogy a rádiós fizikai réteg specifikációi (pl. RAN1) és a magasabb rétegű rádiós protokoll és az RF/RRM specifikációk (RAN2, RAN3, RAN4) befejezése közé 3 hónapos időrést iktatnak be. A Release 16 ütemezésében tehát 3 hónapos eltolódásra kell számítani.

A RAN 82. ülésén a Release 17-ről is elkezdtek terveket készíteni, melynek befejezési határidejét majd a 3GPP következő plenáris ülésen határozzák meg, 2019 márciusában.

Forrás: http://www.3gpp.org/news-events/3gpp-news/2005-ran_r16_schedule

Nagy Gábor
2019. január