Az új érzékszervi vizsgálati szabványok bemutatása szakmai fórum

Magyar Szabványügyi Testület, 2017. június 7.

Tájékoztatás a fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2017. június 7-én rendezi meg Az új érzékszervi vizsgálati szabványok bemutatása című szakmai fórumot.

Mindannyian, mint átlagos élelmiszer-fogyasztók, jogosan várjuk el, hogy a megvásárolt élelmiszer ne csak egészséges és tetszetős csomagolású, hanem tálalása során étvágygerjesztő, valamint elfogyasztásakor ízletes és zamatos is legyen, vagyis az élelmiszert érzékszervi szempontból pozitívan ítéljük meg.

Ezen a fórumon arra kaphatnak választ, hogy a mézek és a fűszerpaprika-őrlemények Magyar Élelmiszerkönyv szerinti érzékszervi paramétereinek teljesülését a hatóságok hogyan vizsgálják a májusban megjelent, új kiadású szabványokkal.

A szakmai fórum egyik témája az MSZ 9681-2:2017 A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata. 2. rész: Érzékszervi vizsgálat szabvány gyakorlati alkalmazásának bemutatása.

A másik téma pedig a méz MSZ 157:2017 A méz érzékszervi vizsgálata és az MSZ 6950-3:2017 A méz vizsgálata. 3. rész: Mikroszkópos vizsgálat szerinti vizsgálatairól szól. Az MSZ 6950-3:2017 szerinti mikroszkópos vizsgálat célja a fajtamézek minősítése, megfelelőségük megítélése, a mézek növényi eredetének és földrajzi származásának megállapítása, valamint az erjedés mértékének kimutatása. Újdonság, hogy az előző kiadás fekete-fehér ábrái helyett az új kiadás több mint 50 oldal színes ábrát tartalmaz.

Jelentős változás, hogy míg a 30 évnél régebben kiadott korábbi érzékszervi szabványok csak a 20 pontos súlyozó faktoros érzékszervi vizsgálatot említették meg, addig a szakmai fórum témáját adó új szabványok jelentősen kibővültek további korszerű érzékszervi vizsgálatok részletes leírásával.
A résztvevők tájékozódhatnak arról, hogy milyen változásokat jelent a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaival is összehangolt, új kiadású szabványok alkalmazása.

A fórumon való részvétel az érzékszervi vizsgálatokat végző valamennyi szervezet (gyártók, hatósági laboratóriumok, vizsgáló laboratóriumok) számára ajánlatos abból a célból, hogy megismerjék ezen a területen az új kiadású szabványokban említett vizsgálati módszerek alkalmazását és az áttérés esetén a változásokat. A fórum lezárásaként lehetőség lesz a felvetődő szakmai kérdések megvitatására, szakmai eszmecserére is.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a témában megjelent szabványokat.

A szakmai fórum időpontja: 2017. június 7. (szerda), 10:00 óra

Tervezett program
Jelentkezési lap

A szakmai fórummal kapcsolatban további tájékoztatást ad:
Kurucz Csilla, telefon: (06-1) 456-6920, e-mail-cím: cs.kurucz@mszt.hu