Az új érzékszervi vizsgálati szabványok

szakmai fórum, 2018. november 23. (péntek)

Tájékoztatás a fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. november 23-án rendezi meg Az új érzékszervi vizsgálati szabványok című szakmai fórumot.

A korábbi sikeres érzékszervi fórumok példáját követve, az ez évi novemberi fórum résztvevői tájékoztatást kapnak az új érzékszervi értékelési szabványokról, valamint az e szabványok és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai közötti szoros összefüggésről. Idén az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően elkészült új nemzeti szabványok a következő élelmiszercsoportok vizsgálataira terjednek ki:

  • MSZ 5843-1:2018 Húskészítmények érzékszervi bírálata. 1. rész: Szalámik és kolbászok
  • MSZ 5843-2:2018 Húskészítmények érzékszervi bírálata. 2. rész: Párizsi, virsli, krinolin
  • MSZ 5843-3:2018 Húskészítmények érzékszervi bírálata. 3. rész: Felvágottak
  • MSZ 8761-4:2018 Sörvizsgálatok. 4. rész: Érzékszervi bírálat
  • MSZ 20501-2:2018 Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 2. rész: Kenyerek és vajaskifli érzékszervi vizsgálata

Jelentős változás, hogy míg a 30 évnél régebben kiadott korábbi érzékszervi szabványok csak a 20 pontos súlyozó faktoros érzékszervi vizsgálatot említették meg, addig a szakmai fórum témáját adó új nemzeti szabványok jelentősen kibővültek további korszerű érzékszervi vizsgálatok részletes leírásával.

A szakmai fórum másik témája az érzékszervi vizsgálatok módszertanára vonatkozói nemzetközi szabványok következő magyar nyelvű kiadásainak a változásokra és az új követelményekre irányuló ismertetése:

  • MSZ EN ISO 13299:2016 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2016)
  • MSZ ISO 6658:2018 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató
  • MSZ ISO 8588:2018 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az „A” vagy „nem A” teszt
  • MSZ ISO 13302:2018 Érzékszervi vizsgálat. Módszerek az élelmiszerek csomagolóanyaga által okozott zamatmódosulásának értékelésére

A fórumon való részvétel az érzékszervi vizsgálatokat végző valamennyi szervezet (gyártók, hatósági laboratóriumok, vizsgálólaboratóriumok) számára ajánlatos abból a célból, hogy megismerjék az új érzékszervi vizsgálati szabványok szerinti módszereket és a változásokat, ezzel megkönnyítsék az áttérésüket az új szabványok alkalmazására. A fórum lezárásaként lehetőség lesz a felvetődő szakmai kérdések megvitatására, szakmai eszmecserére is.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a témában megjelent szabványokat.

A szakmai fórum időpontja: 2018. november 23. (péntek), 10:00 – 14:00

Tervezett program
Jelentkezési és szabványmegrendelő lap

A szakmai fórummal kapcsolatban további tájékoztatást ad:
Kurucz Csilla, telefon: (06-1) 456-6920, e-mail-cím: cs.kurucz@mszt.hu