Az MSZT/NB 1 Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság 2018. évi közgyűlése

MSZT logoA Magyar Szabványügyi Testület nemzeti bizottsága, az MSZT/NB 1 a szakmai terület hazai szabványosítási irányvonalát meghatározó, a szakmai terület általános szabványosítási irányelveit megfogalmazó nemzeti szakmai bizottsága, a MAVIR ZRt. székházában tartotta idei közgyűlését. Tagjai a szakterülethez kapcsolódó nemzeti szabványosító műszaki bizottságok (MSZT/MB-k) és programbizottságok elnökei, továbbá a szakterület kiemelten fontos intézményeinek, gazdálkodó szervezeteinek, egyesületeinek és érdekképviseleteinek állandó képviselői.

Az ülés napirendje:

  • Megnyitó és napirend egyeztetése, elfogadása (Zerényi József, NEB elnök)
  • Beszámoló az IEC 81. Vlagyivosztokban megtartott közgyűléséről (Hidas Gergely, Termékek üzletág igazgató, TÜV Rheinland Intercert Kft. MEEI divízió)
  • Tájékoztató az MSZT 2017. évi helyzetéről, 2018. évi feladatairól és beszámoló a nemzeti elektrotechnikai szabványosításról (Kosák Gábor, NEB titkár)
  • Rövid áttekintés a nemzetközi és európai elektrotechnikai szabványosító szervezetek 2017. évi munkájáról (Nagy Gábor, szabványosító menedzser, MSZT)
  • A világítástechnika nemzetközi szabványosítása. Az IEC/TC 34 szabványosítási irányai (Bakó Zoltán, GE Lighting, EMEA mérnökségoperációs vezető)
  • A 2017 decemberében megjelent 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet és a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (Arató Csaba, Magyar Elektrotechnikai Egyesület)
  • Természetes és szintetikus észterek tűzvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi kérdései (Dr. Szebeni Mária, TPV Diagnosztikai és Kutató Kft.)
  • Az energiagazdálkodás hatékonyságának növelését ösztönző jogszabályok és szabványok, az újonnan alakult MB 938 tervei és célkitűzései (Dr. Zsebik Albin, az MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás műszaki bizottság elnöke)
  • Felköszöntések és zárszó (Zerényi József, NEB elnök)

Néhány kiemelt részlet az ülésen elhangzott előadásokból:

Hidas Gergely beszámolt az IEC Vlagyivosztokban megtartott 81. közgyűléséről. A világban zajló technológiai és politikai változások az IEC-t is kihívások elé állítják. Az ezekre adott választ tartalmazza az IEC mesterterve, az IEC Masterplan 2017. A mesterterv jelmondata: „IEC mindenhol egy biztonságosabb, hatékonyabb világért". Az IEC küldetése az IEC nemzetközi szabványok terjesztése és a megfelelőségértékelési szolgálatok világszerte történő alkalmazása, amely biztosítja az elektromos, az elektronikus és az információs technológiák biztonságát, hatékonyságát, megbízhatóságát és együttműködő képességét, növeli a nemzetközi kereskedelmet, elősegíti a széleskörű villamosenergia-hozzáférést és lehetővé teszi a fenntarthatóbb világ megteremtését. A mesterterv megvalósítása az egyes nemzeti szakmai bizottságokon keresztül történik, és erről workshopot tartottak a közgyűlés során.

Kosák Gábor előadásában hangsúlyozta, hogy mind a magyar, mind a nemzetközi és európai szabványosítást az MSZT-tagok önkéntes munkavégzése működteti. Létfontosságú, hogy az ipar, a meghatározó gazdasági szereplők az MSZT tagjaként képviselőket küldjenek az MSZT műszaki bizottságaiba, részt vállalva a szabványosítási folyamatokban, és szakértőket küldve a nemzetközi és európai szabványosító szervezetekbe, képviseljék a magyar gazdaság érdekeit.

Nagy Gábor áttekintést adott a nemzetközi IEC és európai CENELEC műszaki bizottságokról, a 2016-ban alakult új bizottságokról, az IEC-szabványokról és egyéb kiadványokról, IEC-CENELEC közötti együttműködésről, végül az ETSI Európai Távközlési Szabványügyi Intézet működéséről.

Bakó Zoltán a világítástechnikai forradalom szabványosításra gyakorolt hatásáról számolt be. LED, LED, LED! Még meg se szoktuk a kompakt fénycsövek használatát, már is itt vannak a LED-ek. Az elmúlt évek szabványosítása főként a LED fényforrásokról szólt, rengeteg szabvány született, elérkezett az egyszerűsítés, összevonás, a LED-es szabványok rendszerezésének ideje. E mellett a többi fényforrás szabványosítása visszaszorulóban van, különösen a volfrámszálas izzólámpák szabványosítása. Az integrált, a lámpatesttel egybeépített, okos funkciókkal bíró fényforrásrendszerek elterjedése kikényszeríti a világítástechnikai szabványosítás és albizottságai hagyományos szervezeti felépítésének (lámpafejek, foglalatok, működtetőeszközök, lámpatestek) átalakulását. A lehetséges jövőt a LED-eken túl a szerves fénykibocsátó diódák, az OLED-ek jelentik, amelyek szabványosításával főként Dél-Korea foglalkozik.

Arató Csaba a villamos berendezések és a villamos szerkezetek műszaki biztonsági követelményeiről szóló Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) fontosabb előírásait ismertette. A villamos szakma által már nagyon várt VMBSZ a Kommunális és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatát, a KLÉSZ-t felváltó 40/2017. rendelet mellékleteként jelent meg.

Dr. Szebeni Mária természetes és szintetikus észterek tűzvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi kérdéseiről tartott előadást. Az ásványi eredetű olajokra vonatkozó szigorodó környezetvédelmi előírások miatt előtérbe került a természetes észterek használata. Az előadó a továbbiakban összehasonlította az ásványi eredetű és a természetes olajokat, ismertetve előnyeiket, hátrányaikat.

Dr. Zsebik Albin az energiagazdálkodás terén zajló fejlődésről, az energiagazdálkodást érintő jogszabályokról és szabványokról, valamint az MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás műszaki bizottság létrejöttének hátteréről, alkalmazási területéről (energiahatékonyság, az energiaauditok és az energiagazdálkodási rendszerek) tartott előadást.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu
Kosák Gábor 
2018. május