Az ITU is támogatja az 5G legfontosabb teljesítménykövetelményeit

Az ITU IMT-rendszerekért felelős munkacsoportja 2017-ben készített egy tanulmányt (ITU-R M.[IMT-2020.TECH PERF REQ]) az 5G technológiák legfontosabb teljesítménykövetelményeiről az IMT-2020 számára. Ennek elkészítésében az ITU tagjain túl részt vettek a legfontosabb ipari szereplők, a nemzeti és regionális szabványügyi szervezetek, a szabályozó hatóságok, a hálózatüzemeltetők, a berendezések gyártói, valamint a kutató intézmények is.

Houlin Zhao az ITU főtitkára szerint:

„A jövőben az IMT-2020 lesz a legfőbb sarokköve a széles sávú kommunikációval és a tárgyak internetével kapcsolatos tevékenységeknek – eddig el nem képzelhető módon gazdagítva életünket.”

Számíthatunk arra, hogy mostantól az IMT 2020-ra tervezett fejlesztéseken alapulva számos helyen elkezdődnek az 5G tesztrendszerek kiépítése és a próbaüzemek. Ezek a rendszerek ugyan nem biztosíthatják az IMT 2020-ra tervezett képességek teljes skáláját, de ezeknek a korai kísérleti tevékenységeknek az eredményei felhasználhatók az IMT-2020 végleges, részletes előírásainak kidolgozásában.

Az IMT kulcsfontosságú szerepet tölt be az újabb kommunikációs eszközök és trendek, mint például az intelligens közlekedési rendszerek, a virtuális valóság, a mobil oktatás, egészségügy stb. elterjedésében. Az e-alkalmazások átalakítják mindennapi tevékenységeinket, hogy tisztább, biztonságosabb és kényelmesebb életet éljünk az egyre jobban urbanizált világunkban.

Forrás: https://www.itu.int/en/mediacentre/Pages/2017-PR04.aspx

Nagy Gábor
2018. május