Az ISO/IEC 17025 átdolgozása a végső szakaszához érkezett

A kalibrálás, a vizsgálat és a minták elemzése napi gyakorlat a világ több mint 60 000 laboratóriumában, de hogyan győzhetők meg a vevők az eredmények megbízhatóságáról? Az évek során az ISO/IEC 17025 Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményei vált nemzetközi referenciává az olyan laboratóriumok számára, amelyek ezt bizonyítani akarják.

A laboratóriumi környezet drámaian átalakult a szabvány legutóbbi közzététele óta és ez vezetett az átdolgozáshoz és a jelentős változások beépítéséhez. Steve Sidney, a szabvány módosítását végző munkacsoport egyik vezetője erről így nyilatkozott: „Az ISO/IEC 17025 legutóbbi változata 2005-ben jelent meg. Azóta a piaci körülmények megváltoztak és úgy éreztük, hogy javíthatunk a szabványon." A munkacsoport másik vezetője, Heribert Schorn szerint a bekövetkezett műszaki változások, az IT-technikákban végrehajtott fejlesztések, valamint az ISO 9001:2015 megjelenése egyaránt indokolták az átdolgozást.

Az új szabvány fő változásai a következők:

  • A folyamatszemléletű megközelítés immár illeszkedik más szabványok, például az ISO 9001 (minőségirányítás), az ISO 15189 (orvosi laboratóriumok minősége) és az ISO/IEC 17021-1 (irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületek) követelményeihez. A feladatok és lépések részletes leírása helyett a folyamat eredményére helyezi a hangsúlyt.
  • Az információs technológiákra összpontosítva elismeri és beépíti a számítógépes rendszerek, az elektronikus feljegyzések használatát, valamint az eredmények és jelentések elektronikus rögzítését.
  • Magában foglalja a kockázatalapú gondolkodást és ismerteti a hasonlóságokat az ISO 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények szabvánnyal.
  • A terminológia frissült, hogy lépést tartson azzal a ténnyel, hogy a nyomtatott kézikönyvek, feljegyzések és jelentések lassan elavulttá válnak az elektronikus verziók mellett.
  • Új szerkezettel találkozunk annak érdekében, hogy a szabvány a meglévő ISO/IEC megfelelőségértékelési szabványokhoz, például az ISO/IEC 17000 sorozat megfelelőségértékelési szabványaihoz igazítható legyen.
  • Az alkalmazási terület módosult, hogy lefedje az összes laboratóriumi tevékenységet, beleértve a vizsgálatot, a kalibrálást és a későbbi kalibrálással és vizsgálattal kapcsolatos mintavételt.

A nemzetközi szabvány végleges tervezetére (FDIS-re) az ISO és az IEC tagországai 2017. október 9-ig szavazhattak, a végső szabvány várhatóan még év vége előtt megjelenik.

A szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu vagy a g.czimer@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2212.html

Czimer Gáborné
2017. október