Felhívás – Az ISO elindította az ISO 45001-et (MEBIR-t) kidolgozó projektbizottság weboldalát

Az ISO támogatja azt a törekvést, hogy a kulcsfontosságú bizottságok egyedi weboldalt hozzanak létre. Az ISO 45001 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabványt övező fokozott érdeklődés azt eredményezte, hogy az azt kidolgozó ISO/PC 283 is ilyen kivételes helyzetbe került.

 

A PC titkársága és az ISO Központi Titkársága folyamatosan dolgozik a weboldal kialakításán a más műszaki bizottságok által már alkalmazott modellek alapján és várja a visszajelzéseket. A weboldal elérhetősége: https://committee.iso.org/home/pc283

 

Jelenleg a Frequently Asked Questions, FAQs (Gyakori kérdések, GYIK) rovatot készítik, amely a weboldal jobb oldalán az "About" panelben lesz elérhető. A kérdéseket címként jelenítik meg, és hiperhivatkozás mutat majd a kiegészítő oldalakra, ahol további információk találhatók a kérdéssel és a válasszal kapcsolatban.

 

Az ISO 9001és az ISO 14001 hasonló weboldalairól már ismert, hogy pl. ilyen kérdések merültek fel: "Mit jelent a szervezet környezete (context)?" Az is ismert, hogy a tanúsított szervezetek részéről óriási igény van az OHSAS 18001-ről (magyarul: MSZ 28001:2008) az ISO 45001-re való áttéréssel kapcsolatos útmutatásra. A weboldal készítői együtt kívánnak működni az OHSAS Projektcsoporttal és az egyenértékű szabványok kibocsátóival, hogy a Gyakori kérdések feldolgozásával segítséget nyújtsanak az áttéréshez.

 

A PC titkársága várja a javaslatokat az oldal fejlesztéséhez és további kiegészítéseket a FAQs-rovathoz.

 

Az ISO/DIS 45001.2-t a tagországok jóváhagyták. A beérkezett műszaki jellegű észrevételek miatt azonban a szabvány az eredeti 2017. október 25-ei határidőig valószínűleg nem fog megjelenni. A végső szabvány publikálása után az MSZT ki fogja adni a magyar nyelvű változatot. Mivel azonban a kiadás időpontja még nem ismert, az MSZT segíteni kívánja a szabványalkalmazókat azzal, hogy a tervezetet is megjelenteti magyar nyelven, az új követelmények mielőbbi megismerése érdekében.

A szabványok és az ISO/DIS 45001.2 szabványtervezet megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

Forrás: Az ISO/PC 283 titkárság 2017. augusztus 5-ei levele.

 

Czimer Gáborné

2017. augusztus 28.