Átdolgozás alatt a mentális munkaterheléssel kapcsolatos ergonómiai alapelvek

Az ISO 10075-1 korszerűsítése

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelemben azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség" vagy „tartós idegesség", mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezettől. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást is eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét. (Wikipédia)

Hogy kapcsolódik ehhez a szabványosítás? A nemzetközi ISO/TC 159 Ergonómia műszaki bizottság programba vette – az európai CEN/TC 122 Ergonómia bizottsággal együtt (paralel) – az EN ISO 10075-1 európai/nemzetközi szabvány átdolgozását.

Az ISO 10075 szabványsorozat, amelynek főcíme A mentális munkaterheléssel kapcsolatos ergonómiai alapelvek,az alábbi részekből áll:

  • 1. rész: Általános fogalmak, terminusok és definíciók;
  • 2. rész: Tervezési alapelvek;
  • 3. rész: A mentális munkaterhelés mérési és értékelési módszereire vonatkozó alapelvek és követelmények.

Az ISO/DIS 10075-1 szabványtervezet meghatározza a mentális munkavégzést, a stresszt és a szellemi megterhelést, kitér azok rövid és hosszú távú következményeire, a mentális terhelés pozitív és negatív hatásaira, emellett meghatározást ad a fogalmi részek közötti kapcsolatokra. A szellemi munkavégzést egyfajta ernyőként vagy általános kifejezésként képzelik el, amely utal minden olyan, a szabványban említett fogalmomra és szerkezetre, amelynek nincs saját szabványosított jelentése vagy meghatározása ezen nemzetközi szabványon belül.

Ízelítő a szabványtervezetből

Az európai/nemzetközi szabványtervezet megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Csík Gabriella és Boros Erika
2016. március