Az információs és kommunikációs technológiák szabványosításának folyamatos terve

Az Európai Bizottság minden évben közzétesz egy folyamatosan megújuló tervet, mely az információs és kommunikációs technológiák (ICT) területén kitűzött európai uniós politikai célokat és szabványosítási tevékenységeket mutatja be. Ez a dokumentum az ICT-szabványosításban érdekelt felek széles körű bevonásával készült, és azokra az intézkedésekre összpontosít, amelyek támogatják az uniós politikákat, továbbá hatékonyabbá teszik az európai politikák támogatására irányuló szabványosítási intézkedéseket.

A 2018. évi terv 170 intézkedést határoz meg az alábbi négy szempont szerint: kulcsfontosságú tényezők, társadalmi kihívások, az egységes piac innovációja és a fenntartható növekedés.

A Bizottság öt prioritást élvező területet jelölt ki – 5G, felhő, kiberbiztonság, nagy adathalmazok (Big Data) és a „dolgok internete” (IoT) – ahol az ICT-szabványosítás hozzájárul a digitális egységes piac kiteljesítéséhez, továbbá számos olyan területet, ahol a szabványosítás elősegítheti a horizontális technológiák alkalmazását, különösen az e-egészségügy, az intelligens közlekedési rendszerek, az intelligens városok és a korszerű gyártási rendszerek területén.

A terv elérhető az Európai Bizottság honlapján:
http://ec.europa.eu/growth/industry/policy/ict-standardisation_en#rolling_plan_ict_standardisation

Nagy Gábor
2018. április