Tájékoztató az IEC/TC 10 „Folyadékok elektrotechnikai alkalmazásokra" nemzetközi műszaki bizottság 2015. évi üléséről

Az IEC/TC 10 „Folyadékok elektrotechnikai alkalmazásokra" műszaki bizottság 2015. évi bizottsági ülését az MSZT székházában tartotta meg november 23. és 28. között. Az IEC/TC 10 a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottságnak a gáznemű és folyékony dielektrikumok, valamint turbinák, generátorok kenőfolyadékok termékelőírásainak, vizsgálati módszereinek használati és karbantartási útmutatóinak nemzetközi szabványosítására szakosodott műszaki bizottsága.

A bizottságnak 29 teljes jogú és 11 megfigyelő tagja van. A bizottságnak mind az öt lakott kontinensről vannak tagjai. A bizottságnak 3 munkacsoportja, 5 projektcsoportja és karbantartó csoportja van. A bizottsági ülés megrendezése az MSZT és a magyar szabványosítás nagy eredménye, mivel rangosabb nemzetközi vagy európai szabványosítási ülést évek óta nem rendeztek Magyarországon (2015-ben viszont egymás után kettőt is). Az ülés magyarországi megrendezését az IEC/TC 10 magyar tükörbizottsága, az MSZT/MB 824 „Villamos szigetelőanyagok, védőcsövek és vezetékcsatornák" műszaki bizottság ajánlotta fel és a TPV Diagnosztikai és Kutató Kft. anyagi támogatásával jöhetett létre.

Az IEC/TC 10 2015. évi bizottsági ülése nagy esemény az IEC-bizottság életében, az előző bizottsági ülést 2013 szeptemberében Ausztriában, Bécsben rendezték meg. A budapesti ülés nagy sikerrel zajlott le, amit az is jellemez, hogy a TC 10 bizottság sok tagja, 20 országból 61 szakértő vett részt rajta. A mostani bizottsági ülés napirendje a következő volt:

IEC/PT–MT ülések

november 23.
hétfő

november 24.
kedd

november 25.
szerda

november 26.
csütörtök

november 27.
péntek

november 28.
szombat

AM

PM

AM

PM

AM

PM

AM

PM

AM

PM

AM

PM

TC 10/PT 62975 munkacsoport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TC 10/MT 30 munkacsoport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TC 10
plenáris ülés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TC 10/PT 62961 munkacsoport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gálavacsora

 

 

 

 

 

 

 

20:00–23:00

 

 

 

 


Az IEC-ülés eseményei

Az ülés szakmai rendezvényei két részre bonthatók. A hét első felében az IEC/TC 10 munkacsoportjai üléseztek:

  • TC 10/PT 62975 „Villamos berendezésekben alkalmazott természetes észter szigetelőfolyadékok használati és karbantartási útmutatói" munkacsoport;
  • TC 10/MT 30 „Az IEC 60156, IEC 60628, IEC 60897 és IEC/TR 61294 szabványok gondozása" munkacsoport;
  • TC 10/PT 62961 „Vizsgálati módszerek a szigetelőfolyadékok határfelületi feszültségének meghatározására" munkacsoport.

A munkacsoporti üléseken a folyamatban levő szabványkidolgozásokat tekintették át és ezekkel kapcsolatban hoztak döntéseket.

A hét második felében, csütörtökön és pénteken tartották meg a plenáris ülést. Az ülésen szóba került az összes átdolgozás alatt levő és új készülő szabvány. Az ülés napirendi programjai a következők voltak:

Csütörtökön került sor az ülés megnyitására, a napirend elfogadására, az előző, 2013-as plenáris ülés jegyzőkönyvének megerősítésére és végül az elnöki jelentésre.
Tájékoztatás hangzott el az IEC Központi Iroda híreiről, majd a bizottság titkársága tartott munkájáról beszámolót.

A továbbiakban a munkacsoportok vezetői beszámoltak munkacsoportjuk elmúlt két éves tevékenységéről. Elsőként a WG 17 (B. Pahlavanpour) következett, majd a WG 20 (M. Duval). Itt kiemeljük a bizottság munkáját az IEC 60599 Ásványolajjal impregnált üzemelő villamos berendezések. Irányelvek az oldott és a szabad gázok vizsgálatának kiértékeléséhez szabvány új kiadásának előkészítésében. A következő az MT 21 (M. Duval/M. Pompili) beszámolója volt. Nagy vihart kavart, hogy az új, nemrég elkészült IEC 62701:2014 Folyadékok elektrotechnikai alkalmazásra. Transzformátorok és kapcsolóberendezések újrafinomított, ásványolaj-alapú szigetelőolajai szabványt az IEC/SMB (Szabványosításirányító Testület) a TC 10 P-tagjainak megkérdezése nélkül visszavonta arra hivatkozva, hogy a szabványban az újrafinomított olajokra a minőségi követelményeken túlmenő követelmények szerepelnek, ami egyes termékek diszkriminációjához vezet. Az ülésen résztvevők vitatták ezt és elhatározták további fellebbezés benyújtását, különös tekintettel arra, hogy a szabványt 30 szakértő három év alatt dolgozta ki rengeteg munkát, időt, utazást beleölve, és ez a probléma sosem merült fel.

A délelőtti szünet után az MT 23 (J. Lambrecht) következett. Az IEC 60836 Elektrotechnikai felhasználású, használatlan, szilikonbázisú szigetelőfolyadékok jellemzői és az IEC 60944 Irányelvek a berendezésekbe töltött szilikon transzformátorfolyadékok kezelésére szabványok felülvizsgálatát tárgyalták.
A következő munkacsoportok jelentették be szabványok felülvizsgálatát:

  • MT 24 (B. Pahlavanpour), IEC 61125 A felhasználás előtti, ásványolaj-bázisú szigetelőfolyadékok. Vizsgálati módszer az oxidációs stabilitás becslésére;
  • MT 26 (M. Pompili), IEC 60376 Villamos berendezésekben alkalmazott, ipari minőségű kén-hexafluorid (SF6) jellemzői, valamint IEC 60480 Irányelvek a villamos berendezésekből eltávolított kén-hexafluorid (SF6) ellenőrzésére, kezelésére és előírások annak újrafelhasználására;
  • MT 30 (M. Pompili), IEC 60156 Szigetelőfolyadékok. Az ipari frekvenciás átütési feszültség meghatározása. Vizsgálati módszer.

Pénteken a témakarbantartó és kapcsolattartó csoportok beszámolóival folytatódott a plenáris ülés. A szünet után megvitatták, majd elfogadták azon szabványok listáját, amelyeket meg kell vizsgálni, szükséges e felülvizsgálatuk és új kiadásuk, majd a TC 10 tagjai (nemzeti bizottságok) felszólalásai következtek.

Javaslatot tettek egy új csatlakozó munkacsoport (JWG) felállítására, amely működési területe a más IEC-bizottságok által gondozott szabványokhoz javasolni a legjobb módszereket a transzformátorolajok kezelésére életciklusuk alatt.

Értesülhettünk még az IEC/TC 10 stratégiai üzleti tervéről, valamint az IEC/TC 10 tavaly átalakult európai tükörbizottsága, a CLC/SR 10 stratégiai üzleti tervéről és egyéb jövőbeli tervekről.

Az IEC/TC 10 elnökségének beszámolója az IEC/TC 14, IEC/TC 17, IEC/TC 20, IEC/SC 36A, IEC/TC 38, IEC/TC 77A, IEC/TC 85, IEC/TC 111, IEC/TC 112 és az ISO/TC 28 műszaki bizottságokkal, valamint a CIGRE SC D1, IEC ACEA szervezetekkel ápolt kapcsolatokról szólt.

A következő plenáris ülésre 2017 őszén az USA-ban kerül sor.

A plenáris ülésen Magyarországot dr. Szebeni Mária, Bocsi Ildikó és Kosák Gábor képviselték.

Kosák Gábor
2016. június