Az építési termékek károsanyag-kibocsátásának értékelése.
Milyen hatásai lesznek az új európai szabványok megjelenésének?

Szakmai fórum az MSZT-ben, 2017. 11. 30.

Az építési termékek tartalmazhatnak és kibocsáthatnak az egészségre és a környezetre káros anyagokat vagy sugárzásokat. Éppen ezért az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás szerint a hatálytalan CPD és a hatályos 305/2011/EU rendelet (CPR) is tartalmazza az alapkövetelményei között az egészség- és környezetvédelmet.

Az építési termékek egészségre és környezetre káros kibocsátását eddig is kellett ellenőrizni, és kellett erről nyilatkozni is. Eddig azonban nem álltak rendelkezésre a károsanyag-kibocsátás vizsgálatára európai szabványok, így tagállamonként eltérő módszereket alkalmaztak. Most viszont az Európai Bizottság megbízásából a CEN/TC 351 Építési termékek. A veszélyes anyagok kibocsátásának értékelése európai műszaki bizottság programba vette ezeknek a szabványoknak a kidolgozását.

Az új szabványok például a következő termékek értékelésére alkalmazhatók: faalapú lemezek, fűrészáruk, falburkoló anyagok, aggregátumok, ajtók, ablakok, szerelvények és fém kötőelemek, gipszalapú termékek, kőműves termékek, tetőfedő anyagok, fal- és mennyezetfestékek, ragasztók, beton, vakolat és habarcs, téglák, cement, hőszigetelő anyagok, ajtók, ablakok, csempék, kémények, természetes kövek.

Milyen szabványok készülnek és megjelenésük után hogyan fognak megváltozni a gyártók és a bejelentett szervezetek feladatai, kötelezettségei? Mi lesz az új szabványok szerepe a CE-jelölésben? Jelent ez majd többletköltséget is? Hogyan alkalmazkodhatnak az új helyzethez a KKV-k?

A CPR és a harmonizált szabványok, valamint a CE jelölés ismertetése mellett, ezekkel a kérdésekkel is foglalkozni fog az MSZT által 2017. november 30-ára tervezett

Az építési termékek károsanyag-kibocsátásának értékelése. Milyen hatásai lesznek az új európai szabványok megjelenésének?

című szakmai fórum, amelynek programját és jelentkezési lapját a következő helyen találja:

Tervezett program
Jelentkezési lap

Az építési termékek CE-jelölése lépésről lépésre kiadványt a szakmai fórum minden befizetett résztvevője 10 %-os kedvezménnyel jogosult megvásárolni a rendezvényt követő 30 naptári napon belül.