barcode.jpgAz EAN/UPC vonalkód-jelképrendszer előírásai magyar nyelven

MSZ ISO/IEC 15420:2015

A vonalkódtechnika különböző meghatározott méretű vonalakkal és közökkel kódolt minta felismerésén alapul. Az információk vonalkódban való kódolására többféle eljárás létezik, amelyek jelképrendszerként ismertek.

A Magyar Szabványügyi Testület 2015. július 1-jén tette közzé az MSZ ISO/IEC 15420:2015 Informatika. Automatikus azonosítás és adatgyűjtés-technikák. EAN/UPC vonalkód-jelképrendszer előírásai című szabvány magyar nyelvű változatát, mely leírja az EAN/UPC vonalkód-jelképrendszer jellemzőit, az adatkarakterek kódolását, a méreteket, a tűréseket és a dekódoló algoritmusokat, valamint az alkalmazások által meghatározott jellemzőket.

Ez a nemzetközi szabvány a GS1 Általános előírások (GS1 General Specifications) irányadó hivatkozásaként szolgál. A számozási rendszer GS1 általi kezelése biztosítja, hogy az egyedi egységekre kiadott azonosító kódok (kulcsok) világviszonylatban egyediek legyenek és meghatározásuk azonos módon történjen. A felhasználók számára a GS1 rendszer legnagyobb előnye, hogy a kereskedelmi ügyletekben használható, egyedileg meghatározott azonosító kódokat bocsát rendelkezésre.

A szabvány magyar nyelvű kiadását a GS1 MAGYARORSZÁG Nonprofit Zrt. támogatta anyagilag.

Az MSZ ISO/IEC 15420:2015 megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Nagy Gábor
g.nagy@mszt.hu

2015. augusztus