Archívum


2017. március


Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat szabványainak átdolgozott kiadásai

Tervezett időpont: 2017. március 7. (kedd)
Tervezett program

tovább


2017. feburár


Tájékoztatás az EN 15224:2016 magyar nyelvű kiadásáról

Az „Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere EüMR-megbízott (EüMR MB)” képzés alapját képező EN 15224 Egészségügyi szolgáltatások. Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2008 szabványon alapuló követelmények európai szabvány új kiadása 2016. december 21-én megjelent, melynek új címe: Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2015 az egészségügyben.

Érdeklődés esetén, a szabvány magyar nyelvű kiadásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu


Az MSZT új ügyfele a Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft.

Sikeres volt az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítása

A Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft. 1991 óta végzi ügyfelei részére különböző számlakivonatok, ügyféldokumentumok, reklámnyomtatványok és DM küldemények gyártását. Rendszerük kialakításánál alapvető szempont volt a munkafolyamatok maximális nyomonkövethetősége mellett a lehető legnagyobb adat- és üzembiztonság megteremtése.

tovább


Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16

A felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával – vissza nem térítendő, visszatérítendő támogatás, továbbá kedvezményes kamatozású kölcsön – biztosítani tudják az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, gazdaságban betöltött szerepét, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatását, a területi különbségek csökkentését, a térségi felzárkóztatást és a helyi gazdaság megerősítését.

tovább


Közbeszerzési pályázatok KKV-knak

2017. január 25-től elérhetőek a KKV-k számára kiírt régóta várt GINOP-pályázatok. A pályázatok célja a KKV-k fejlődésének elősegítése, a gazdaságban betöltött szerepüknek a megszilárdítása, ezáltal a piaci pozíciójuk erősítése.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiahatékonyság növelésének javítása már régóta célkitűzés mind a technikai innovációk, mind pedig az energiapolitika területén. A gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a hatékony energiafelhasználású gépek népszerűek, egyre jobban hozzáférhetők mindenki számára.

tovább


Repülőtéri infrastruktúra

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) jelentése szerint a következő évtizedekben az utasok számának ugrásszerű növekedése várható. Az IATA 7,2 milliárd utassal számol 2035-ben, amely közel kétszerese a jelenlegi 3,8 milliárdnak.

tovább


A következő generációs protokollok első előírása

Az Internet Protokollt (IP) az 1970-es években alkották meg, mely napjainkra a műszaki fejlődés és a változó igények miatt teljesen más megoldásokat igényel, például a biztonság, címzés, teljesítménynövelés, virtualizáció, mobilitás, energiatakarékosság területén.

tovább


Felülvizsgálat alatt az auditálás szabványa, az ISO 19011

Ismét egy népszerű nemzetközi szabvány került felülvizsgálat alá, és érkezett az első szavazási szakaszba. A szervezetek amikor eredményesebbek szeretnének lenni, időt és pénzt kívánnak megtakarítani, egyre inkább az irányítási rendszerek felé fordulnak.

 

tovább


A közvilágítás és a díszvilágítás nem kívánt hatásai

Óvjuk meg az éjszakát!

Az ünnepek környékén, a tél legsötétebb időszakában mindennél nagyobb az igény arra, hogy a hosszú sötét estéket minél világosabbá változtassuk. De a fények nem csak ünnepi hangulatot teremtenek, hanem negatív hatással is lehetnek az emberekre és a természetre.

tovább


A DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportjának ülése az MSZT-székházban

Az okos fogyasztásmérő berendezések adatcseréihez használt DLMS/COSEM kommunikációs nyelvet fejlesztő DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportja őszi ülését, közösen az IEC/TC 13 műszaki bizottság WG 14 munkacsoportjával, az MSZT meghívására az MSZT székházában tartotta.

tovább


Közlemény

Az MSZT/MCS 901 „Minőségirányítás és minőségbiztosítás"nemzeti szabványosító munkacsoport a következő szabvány programba vételét tervezi:
ISO/TS 9002:2016 Minőségirányítási rendszerek. Irányelvek az ISO 9001:2015 alkalmazásához

tovább


2017. január


A Magyar Szabványügyi Testület új szolgáltatása a KÁRTEVŐ-MENTESÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TANÚSÍTÁSA az MSZ EN 16636:2015 szerint

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet arról számolt be, hogy az elmúlt hatvan évben olyan jelentős változások következtek be az ökológia, az éghajlat és az emberi viselkedés területén, amelyek elősegítették a városi kártevők elszaporodását.

tovább


Megjelent az Eurocode 3: Acélszerkezetek, ezen belül a tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 3-1. és 3-2. részének magyar nyelvű változata

Az MSZT a tornyokra és árbócokra vonatkozó MSZ EN 1993-3-1:2007 szabványt 2016. december 1-jén, míg a kéményekre vonatkozó MSZ EN 1993-3-2:2007 szabványt 2017. január 1-jén adta ki magyar nyelven.

tovább


Új ISO-szabvány segíti az élvonalbeli zöld technológiák piacra kerülését

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemrég tette közzé az ISO 14034:2016 Környezetirányítás. A környezeti technológiai igazolás (ETV) szabványt, amely segíti az innovatív környezetvédelmi technológiákat fejlesztő vállalatokat új piacok megszerzésében.

tovább


A nemzetközi faanyag-kereskedelem elősegítése ISO-szabványokkal

Amióta az emberiség először készített maga és állatai számára az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó épületeket, a fa mindig a legnépszerűbb építőanyagok között szerepelt. Népszerűsége ma sem csökkent, hiszen 2015-ben 310 millió m3 fenyőfa és 130 millió m3 keményfa került felhasználásra építőipari faanyagként, mely világviszonylatban 129 milliárd USD (≈ 38 300 milliárd forint) forgalmat generált.

tovább


A virtuális valóság szabványosítása

A virtuális valóságot (Virtual Reality, VR) és a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality, AR) sokáig a játék- és szórakoztatóiparral hozták összefüggésbe, de napjainkra számos iparág (egészségügy, oktatás, építészet, turizmus, sport, stb.) számára fontos és izgalmas fejlesztőeszközzé vált.

tovább


Új információbiztonság-irányítási szabvány az egyedi ipari ágazatok részére

A számítógépes fenyegetések számának növekedésével egyre fontosabbá válik az iparágak és a vállalkozások számára, hogy megvédjék a szervezetük és ügyfeleik információit.

tovább


Szabványos síelés

Ha Ausztriába készülünk síelni az egyes sípályák besorolását, nehézségi fokát, jelölését, illetve a feliratokat az ÖNORM S 4611 szabvány tartalmazza. A szabványt azért készítették, hogy a pályákat egységes szempontok alapján tudják minősíteni, ugyanakkor az egységes grafikai jelképekkel a balesetek kockázatát csökkenteni.

tovább


KKV-pályázatok, fókuszban az energia

A villamos áram, a hűtés és a fűtés jelentős tételként szerepel minden vállalkozás működési kiadásai között (Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik) és az energiafogyasztás csökkentésének jelentős szerepe van a környezetvédelmi célok elérésében egyaránt. E két tényezőnek és a környezetért felelősséget vállaló vállalati környezetnek köszönhetően egyre népszerűbb a hatékony energiagazdálkodási rendszer kialakítása.

tovább


Új, sikeres energiairányítási tanúsítási eljárás a Siemens Zrt. Gizella úti telephelyén

A Siemens Magyarországon 130 éve törekszik a folyamatos értékteremtésre, a mindenkori legmagasabb szintű technológia biztosítására. A Siemens hazánk meghatározó nagyvállalatai közé tartozik, sokoldalú tevékenységével jelen van a mindennapokban: megtalálható a korszerű nagyvárosi tömegközlekedési eszközökben, az elővárosi vonatokon, az energiatermelést biztosító erőművekben, az épületek energiahatékonyságát segítő berendezéseiben, a kórházak diagnosztikai eszközeiben, az autógyárak mérnöki tervező szoftvereiben és az egyetemek oktatóközpontjaiban.

tovább


Tájékoztató az IEC 80. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 80. közgyűlését a német elektrotechnikai és elektronikai bizottság, a DKE meghívására Frankfurtban tartották 2016. október 10–14. között.

 

tovább


2016. december


Villamos járművek üzemeltetése és a szabványosítás

A villamos járművekről sokat hallani manapság, kuriózumból lassan a városi közlekedés megszokott szereplőivé válnak, de hol tart most a villamos járművek üzemeltetésének szabványosítása?

tovább


MSZT Fórum az energiairányítási rendszerről, az energiaauditokról és a kapcsolódó jogszabályokról

A 2016. december 6-án a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában rendezett fórum célja a résztvevők tájékoztatása az energiairányítási rendszerek (EIR) bevezetésének, az energiahatékonysági jogszabályok alkalmazásának eddigi tapasztalatairól, valamint az energetikai auditálással kapcsolatos jogszabályváltozásokról és a kapcsolódó szabványokról.

tovább


Magyar nyelvű szabványok a targoncák területén

A targoncák területén 2016. december 1-jével a következő szabványok jelentek meg magyar nyelven:


MSZ EN 1459:1998+A3:2012 Targoncák biztonsága. Változtatható kinyúlású gépi hajtású targoncák,
MSZ ISO 5053-1:2016 Targoncák. Terminológia és osztályozás. 1. rész: A targoncák típusai
,
MSZ EN 16307-1:2013+A1:2015 Targoncák. Biztonsági követelmények és igazolás. 1. rész: Önjáró targoncák kiegészítő követelményei, kivéve a vezető nélküli, a változtatható gémkinyúlású és a teherszállító targoncákat

tovább


Rádióműsor- és televízióműsor-vevőkészülékek rádiózavar-jellemzői

A Magyar Szabványügyi Testület 2016. december 1-jén közzétette az MSZ EN 55013:2013 Rádióműsor- és televízióműsor-vevőkészülékek és a kapcsolódó készülékek. Rádiózavar-jellemzők. Határértékek és mérési módszerek (CISPR 13:2009, módosítva) magyar nyelvű változatát.

tovább


Megjelent az MSZ 1585 korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület 2016. december 1-jén közzétette az MSZ 1585:2016 Villamos berendezések üzemeltetése (EN 50110-1:2013 és nemzeti kiegészítései) című szabványt, mely a korábbi 2012-es kiadás újabb, korszerűsített változata. Ez a szabvány a villamos energetikai (erősáramú) villamos berendezések üzemeltetésére, illetve a villamos berendezésekkel, a villamos berendezéseken vagy azok közelében végrehajtott munkavégzésre vonatkozó követelményeket határozza meg.

tovább


Sikeres ISO 14001:2015, ISO 22000 és ISO/TS 22002-1 szerinti megújító audit a Babati és Társai Kft.-nél

A Babati és Társa Kft.-t 1991-ben alapították. A cég Nyugat-Magyarország egyik legnagyobb húsipari vállalkozása. Megalakulása óta folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre, elsődlegesen a higiéniai és technológiai feltételek javítására.

tovább


Új, sikeres tanúsítási eljárás a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft.-nél

Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. vezetése elkötelezett a tevékenységének folyamatos fejlesztése és a magas színvonalú szolgáltatás nyújtása tekintetében. A jogszabályi környezet megváltozása miatt (energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény) a több éve működtetett minőség- és környezetközpontú integrált irányítási rendszer tapasztalatával a társaság, a jogszabályi megfelelési kötelezettség teljesítése érdekében, az MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány bevezetése mellett döntött.

tovább


Az MSZT 2017. évi képzései és szakmai fórumai

Az MSZT 2017-ben is ajánlja a szakembereknek a szabványokon alapuló hiteles ismereteket és a gyakorlati tapasztalatokat, valamint a magas színvonalú felkészítést nyújtó képzéseket és a szakmai fórumokat, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességének javításához. Az érdeklődők figyelmét külön felhívjuk az irányítási rendszerekkel és a CE jelöléssel kapcsolatos képzésekre.

tovább


Megjelent a CPR követelményeinek figyelembevételével korszerűsített kerámiai burkolólap szabvány

A CEN közzétette az EN 14411:2016 Kerámiai burkolólapok. Fogalommeghatározások, csoportosítás, jellemzők, a teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése, valamint megjelölés című szabványt.

tovább


Új szabványok az aszfaltkeverékek területén: jelentős változások a termékszabványok és a vizsgálati szabványok körében

Az MSZT 2016. november 1-jén összesen 15 olyan szabványt vezetett be, amelyet a CEN/TC 227 Útépítési anyagok műszaki bizottság dolgozott ki: Az MSZ EN 13108 Aszfaltkeverékek. Anyagelőírások szabványsorozat 11 részének korszerűsített változatát angol nyelven, illetve az MSZ EN 12697Aszfaltkeverékek. Meleg aszfaltkeverék vizsgálati módszerei szabványsorozat 4 részét magyar nyelven.

tovább


Változások a szabványok nemzetközi osztályozási rendszerében (ICS)

November 1-jétől érvénybe lépett, és már vásárlóink számára is használható a szabványok nemzetközi osztályozási rendszerének (ICS) hetedik, új kiadása.

 

tovább


Felhívás
Bioüzemanyagos motorvizsgálatokhoz keres szakértőt az MSZT

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 19 Gáz- és folyékony halmazállapotú üzemanyagok, kenőanyagok és rokon termékek kőolajból, szintetikus vagy biológiai eredetű anyagokból európai műszaki bizottság fizetett vizsgálói csoportot hoz létre az E20/25 üzemanyagok keverésének vizsgálatához.

tovább


Sikeres élelmiszer-biztonsági fórum az MSZT-ben

A Magyar Szabványügyi Testületben 2016. november 24-én újabb sikeres szakmai fórumra került sor Élelmiszer-biztonság címmel. A szakmai fórumon a tavalyi létszámhoz képest jóval több szakember vett részt. A szakmai fórum célja az volt, hogy a résztvevők felkészülhessenek a tervek szerint 2018. év végén megjelenő ISO 22000 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények című szabvány új kiadásában szereplő változásokra.

tovább


2016. november


Grafikai jelek segítenek az üzemanyagok közötti tájékozódásban

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) 2016 októberében jóváhagyta az új EN 16942 európai szabványt, amely harmonizált grafikai jeleket ad meg a folyékony és a gáznemű üzemanyagokra vonatkozóan. A dokumentum az Európai Bizottság felkérésére készült, és azt minden CEN-tagállamnak 2017. április végéig be kell vezetnie.

tovább


ISO-felmérés az irányítási rendszerek tanúsításáról – 2015

ISO Survey 2015

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO – International Organization for Standardization) nemrég jelentette meg felmérését a 2015-ös tanúsítási adatokról. A felmérésben a legismertebb és legszélesebb körben bevezetett szabványok szerepelnek.

tovább


1 éves az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) nemzeti bizottság

Az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) nemzeti műszaki bizottság 2015 novemberében alakult, a CEN/TC 442 Building Information Modelling (BIM) európai műszaki bizottság hazai tükörbizottságaként. Az európai szabványosítás területén túl a bizottság részt vesz az ISO/TC 59/SC 13 Organization of information about construction works és az ISO/TC 59/SC 14 Design life nemzetközi albizottságok munkájában is.

tovább


Új műszaki bizottság az egészségügyben

A betegek személyközpontú kezelésben való részvételének alapkövetelményei

Örömmel tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy megalakult a CEN/TC 450A betegek személyközpontú kezelésben való részvételének alapkövetelményei európai műszaki szabványosító bizottság.

tovább


Megjelent a Tartalékvilágítási lámpatestek és a Közvilágítási lámpatestek új magyar nyelvű kiadása

A CENELEC az előző kiadás után 16 évvel adta ki az EN 60598-2-22 Lámpatestek. 2-22. rész: Egyedi követelmények. Tartalékvilágítási lámpatestek című szabvány új kiadását, és az EN 60598-2-3 Lámpatestek. 2-3. rész: Kiegészítő követelmények. Közvilágítási lámpatestek című szabvány módosítását.

tovább


Felhívás
Takarmányok probiotikumos kezeléséhez keres szakértőt az MSZT

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek európai műszaki bizottság fizetett szakértői csoportot hozott létre abból a célból, hogy az M/523 megbízás keretében a takarmányban található Lactobacillus, Enterococcus, Pediococcus, Bacillus és élesztőgomba meghatározását szabványban rögzítse.
A korábban nevezett projektvezető lemondott a megbízásról, mivel a probiotikumgyártók elmondása szerint nem működtek vele együtt, így a munkacsoport új vezetőt keres.

tovább


Szakmai fórum
Élelmiszer-biztonság

Tervezett program

tovább


Gépek biztonsága és a kockázat kezelése

2016. november 9-én kezdődik a Gépek biztonsága és a kockázat kezelése képzés, amelynek a gépek biztonságáról szóló 95/16/EK irányelvre, a harmonizált és a kockázatelemzési szabványokra épülő témakörei az állandó fejlődés miatt folyamatosan változnak.

tovább


2016. hírei


2015. hírei


2014. hírei


A Tanúsítási Titkárság hírei


Szakmai Konferenciák

Szakmai Konferenciák 2013 

Szakmai Konferenciák 2012

Szakmai Konferenciák 2011

Szakmai Konferenciák 2010

Szakmai Konferenciák 2009

Szakmai Konferenciák 2008

Szakmai Konferenciák 2007

Szakmai Konferenciák 2006


MŰSZAKI TARTALMÚ JOGSZABÁLYOK EGYSZERŰSÍTÉSE, SZABVÁNYOK MEGISMERTETÉSE ÁROP-1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt