Archívum


2017. június


Az MSZ EN 13201 Útvilágítás szabványsorozat új kiadásának magyar nyelvű megjelenése

Tervezett időpont: 2017. június 8.
Tervezett program

tovább


Az új érzékszervi vizsgálati szabványok bemutatása szakmai fórum

Szakmai fórum, 2017. június 7.
Tervezett program

tovább


Fényvezetős (FTTX-) hálózatok tervezése és telepítése

Szakmai fórum, 2017. június 6.
Tervezett program

tovább


2017. május


Megjelent az ISO 21504:2015 Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez szabvány magyar kiadása

Szakmai fórum, 2017. május 9.
Tervezett program

tovább


2017. április


Kádár Aba 90 éves

90. születésnapja alkalmából köszöntjük Kádár Aba urat, az erősáramú szakma doyenjét!

tovább


A LED egy szokatlan és meghökkentő alkalmazása a World Bodypainting fesztiválon

A LED-ek egyedi és különleges alkalmazása a világversenyen második helyezést jelentett a magyar csapatnak.

tovább


Az orvostechnikai eszközök minőségirányítási szabványa, az új MSZ EN ISO 13485:2016

Szakmai fórum, 2017. április 20.
Tervezett program

tovább


Áprilisi, májusi képzéseink, szakmai fórumaink

tovább


2017. március


A véglegesítés előtt álló új létesítménygazdálkodási irányítási rendszerszabvány (ISO 41001) budapesti egyeztetése

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség (HFMS), az ÉMI Nonprofit Kft., Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) és a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) együttműködésének köszönhetően Budapesten került megrendezésre a BFKH impozáns Váci utcai épületében az ISO/TC 267 Facility Management nemzetközi műszaki bizottság plenáris és WG3 munkacsoportjának ülése 2017. február 8–10. között.

tovább


Eurocode 8: Tartószerkezetek tervezése földrengésre. 6. rész: Tornyok, árbócok és kémények magyar nyelven

Folytatódik az Eurocode-szabványok magyar nyelvű változatainak elkészítése, melynek keretében az MSZT 2017. március 1-jén vezette be a földrengésre való tervezés alapelveit megadó Eurocode 8, tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 6. részét, amely az EN 1998-6:2005 európai szabvány magyar nyelvű változata.

tovább


70 éves az ISO

London, 1946.
65 küldött gyűlt össze 25 országból, hogy megvitassák a szabványosítás jövőjét. Egy évvel később, 1947. február 23-án hivatalosan is megalakult az ISO szervezete. A háború utáni időszakban az alapító tagok (mindannyian nemzeti szabványügyi testületek voltak) a közös szervezet működését kulcsfontosságúnak vélték az újraépítési munkák megkezdéséhez.

tovább


2016-ban megalakult új szabványosító műszaki bizottságok

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására. Számos olyan új szakterületen alakultak bizottságok, amelyek nem tartoznak a hagyományos műszaki szabványosítás látókörébe.

tovább


Rendőrségi lőfegyverek európai műszaki ajánlásai

A törvények, a rendőrségi taktikai felszerelések és a követelmények országonként eltérőek. Ezért az Európán belüli közös műszaki ajánlásoknak és ellenőrzési módszereknek elég rugalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy ne korlátozzák a nemzeti döntéshozatalt vagy a rendőrségi taktikát, de garantálják a kiváló minőségű eszközöket, biztosítva ezzel a rendőrök biztonságát. 

tovább


Kalapácsos vizsgálatok

Az elektrotechnikai készülékeket a használatuk során különböző környezeti hatások (például hőmérsékletváltozás, rázkódás, mechanikai ütések) érhetik. A készülékek megbízható működéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos mértékig ellenálljanak e hatásoknak.

tovább


ETSI csúcstalálkozó az 5G hálózati infrastruktúráról

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) 2017. április 6-án Sophia Antipolisban (Franciaország) csúcstalálkozót tart az ötödik generációs mobiltechnológiát felépítő hálózati infrastruktúra témakörében.

tovább


Megjelent a DVB-rendszerek mérési útmutatója magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. február 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ ETSI TR 101 290:2017 Digitális video-műsorszórás (DVB). DVB-rendszerek mérési útmutatója című műszaki jelentést, amely a korábbi 2005-ös kiadást váltja fel.

tovább


Az MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat szabványainak átdolgozott kiadásai

Tervezett időpont: 2017. március 7. (kedd)
Tervezett program

tovább


Márciusi, áprilisi képzéseink

tovább


2017. feburár


Mikor jelenik meg új MEBIR-szabvány?

Az MSZT-Hírlevél 2016. júliusi számában még arról számoltunk be, hogy az ISO 45001 várhatóan 2017 júniusában megjelenik. A felelős ISO/PC 283 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere nemzetközi bizottság legutolsó tájékoztatása szerint ez az időpont tovább csúszik.

tovább


2016-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2016-os évben is folytatódott az általános európai és nemzetközi szabványosítás bővülése, számos olyan új szakterületen alakultak bizottságok, melyek nem tartoznak a hagyományos műszaki szabványosítás látókörébe. Az Európai Bizottság azon konkrét törekvése is befolyásolta a folyamatot, hogy a szolgáltatások minél nagyobb körét is bevonják a hivatalos szabványosítás égisze alá.

tovább


18. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

tovább


Tájékoztatás az EN 15224:2016 magyar nyelvű kiadásáról

Az „Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere EüMR-megbízott (EüMR MB)" képzés alapját képező EN 15224 Egészségügyi szolgáltatások. Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2008 szabványon alapuló követelmények európai szabvány új kiadása 2016. december 21-én megjelent, melynek új címe: Minőségirányítási rendszerek. Az EN ISO 9001:2015 az egészségügyben.

Érdeklődés esetén, a szabvány magyar nyelvű kiadásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu


Az MSZT új ügyfele a Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft.

Sikeres volt az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítása

A Drescher Magyarországi Direct Mailing Kft. 1991 óta végzi ügyfelei részére különböző számlakivonatok, ügyféldokumentumok, reklámnyomtatványok és DM küldemények gyártását. Rendszerük kialakításánál alapvető szempont volt a munkafolyamatok maximális nyomonkövethetősége mellett a lehető legnagyobb adat- és üzembiztonság megteremtése.

tovább


Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel GINOP-1.2.6-8.3.4-16

A felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával – vissza nem térítendő, visszatérítendő támogatás, továbbá kedvezményes kamatozású kölcsön – biztosítani tudják az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, gazdaságban betöltött szerepét, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatását, a területi különbségek csökkentését, a térségi felzárkóztatást és a helyi gazdaság megerősítését.

tovább


Közbeszerzési pályázatok KKV-knak

2017. január 25-től elérhetőek a KKV-k számára kiírt régóta várt GINOP-pályázatok. A pályázatok célja a KKV-k fejlődésének elősegítése, a gazdaságban betöltött szerepüknek a megszilárdítása, ezáltal a piaci pozíciójuk erősítése.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály az energiahatékonysággal kapcsolatban

Az energiahatékonyság növelésének javítása már régóta célkitűzés mind a technikai innovációk, mind pedig az energiapolitika területén. A gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a hatékony energiafelhasználású gépek népszerűek, egyre jobban hozzáférhetők mindenki számára.

tovább


Repülőtéri infrastruktúra

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) jelentése szerint a következő évtizedekben az utasok számának ugrásszerű növekedése várható. Az IATA 7,2 milliárd utassal számol 2035-ben, amely közel kétszerese a jelenlegi 3,8 milliárdnak.

tovább


A következő generációs protokollok első előírása

Az Internet Protokollt (IP) az 1970-es években alkották meg, mely napjainkra a műszaki fejlődés és a változó igények miatt teljesen más megoldásokat igényel, például a biztonság, címzés, teljesítménynövelés, virtualizáció, mobilitás, energiatakarékosság területén.

tovább


Felülvizsgálat alatt az auditálás szabványa, az ISO 19011

Ismét egy népszerű nemzetközi szabvány került felülvizsgálat alá, és érkezett az első szavazási szakaszba. A szervezetek amikor eredményesebbek szeretnének lenni, időt és pénzt kívánnak megtakarítani, egyre inkább az irányítási rendszerek felé fordulnak.

 

tovább


A közvilágítás és a díszvilágítás nem kívánt hatásai

Óvjuk meg az éjszakát!

Az ünnepek környékén, a tél legsötétebb időszakában mindennél nagyobb az igény arra, hogy a hosszú sötét estéket minél világosabbá változtassuk. De a fények nem csak ünnepi hangulatot teremtenek, hanem negatív hatással is lehetnek az emberekre és a természetre.

tovább


A DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportjának ülése az MSZT-székházban

Az okos fogyasztásmérő berendezések adatcseréihez használt DLMS/COSEM kommunikációs nyelvet fejlesztő DLMS Felhasználói Szövetség munkacsoportja őszi ülését, közösen az IEC/TC 13 műszaki bizottság WG 14 munkacsoportjával, az MSZT meghívására az MSZT székházában tartotta.

tovább


Közlemény

Az MSZT/MCS 901 „Minőségirányítás és minőségbiztosítás"nemzeti szabványosító munkacsoport a következő szabvány programba vételét tervezi:
ISO/TS 9002:2016 Minőségirányítási rendszerek. Irányelvek az ISO 9001:2015 alkalmazásához

tovább


2017. január


A Magyar Szabványügyi Testület új szolgáltatása a KÁRTEVŐ-MENTESÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TANÚSÍTÁSA az MSZ EN 16636:2015 szerint

2008-ban az Egészségügyi Világszervezet arról számolt be, hogy az elmúlt hatvan évben olyan jelentős változások következtek be az ökológia, az éghajlat és az emberi viselkedés területén, amelyek elősegítették a városi kártevők elszaporodását.

tovább


Megjelent az Eurocode 3: Acélszerkezetek, ezen belül a tornyok, árbócok és kémények tervezésével foglalkozó 3-1. és 3-2. részének magyar nyelvű változata

Az MSZT a tornyokra és árbócokra vonatkozó MSZ EN 1993-3-1:2007 szabványt 2016. december 1-jén, míg a kéményekre vonatkozó MSZ EN 1993-3-2:2007 szabványt 2017. január 1-jén adta ki magyar nyelven.

tovább


Új ISO-szabvány segíti az élvonalbeli zöld technológiák piacra kerülését

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemrég tette közzé az ISO 14034:2016 Környezetirányítás. A környezeti technológiai igazolás (ETV) szabványt, amely segíti az innovatív környezetvédelmi technológiákat fejlesztő vállalatokat új piacok megszerzésében.

tovább


A nemzetközi faanyag-kereskedelem elősegítése ISO-szabványokkal

Amióta az emberiség először készített maga és állatai számára az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó épületeket, a fa mindig a legnépszerűbb építőanyagok között szerepelt. Népszerűsége ma sem csökkent, hiszen 2015-ben 310 millió m3 fenyőfa és 130 millió m3 keményfa került felhasználásra építőipari faanyagként, mely világviszonylatban 129 milliárd USD (≈ 38 300 milliárd forint) forgalmat generált.

tovább


A virtuális valóság szabványosítása

A virtuális valóságot (Virtual Reality, VR) és a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality, AR) sokáig a játék- és szórakoztatóiparral hozták összefüggésbe, de napjainkra számos iparág (egészségügy, oktatás, építészet, turizmus, sport, stb.) számára fontos és izgalmas fejlesztőeszközzé vált.

tovább


Új információbiztonság-irányítási szabvány az egyedi ipari ágazatok részére

A számítógépes fenyegetések számának növekedésével egyre fontosabbá válik az iparágak és a vállalkozások számára, hogy megvédjék a szervezetük és ügyfeleik információit.

tovább


Szabványos síelés

Ha Ausztriába készülünk síelni az egyes sípályák besorolását, nehézségi fokát, jelölését, illetve a feliratokat az ÖNORM S 4611 szabvány tartalmazza. A szabványt azért készítették, hogy a pályákat egységes szempontok alapján tudják minősíteni, ugyanakkor az egységes grafikai jelképekkel a balesetek kockázatát csökkenteni.

tovább


KKV-pályázatok, fókuszban az energia

A villamos áram, a hűtés és a fűtés jelentős tételként szerepel minden vállalkozás működési kiadásai között (Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik) és az energiafogyasztás csökkentésének jelentős szerepe van a környezetvédelmi célok elérésében egyaránt. E két tényezőnek és a környezetért felelősséget vállaló vállalati környezetnek köszönhetően egyre népszerűbb a hatékony energiagazdálkodási rendszer kialakítása.

tovább


Új, sikeres energiairányítási tanúsítási eljárás a Siemens Zrt. Gizella úti telephelyén

A Siemens Magyarországon 130 éve törekszik a folyamatos értékteremtésre, a mindenkori legmagasabb szintű technológia biztosítására. A Siemens hazánk meghatározó nagyvállalatai közé tartozik, sokoldalú tevékenységével jelen van a mindennapokban: megtalálható a korszerű nagyvárosi tömegközlekedési eszközökben, az elővárosi vonatokon, az energiatermelést biztosító erőművekben, az épületek energiahatékonyságát segítő berendezéseiben, a kórházak diagnosztikai eszközeiben, az autógyárak mérnöki tervező szoftvereiben és az egyetemek oktatóközpontjaiban.

tovább


Tájékoztató az IEC 80. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 80. közgyűlését a német elektrotechnikai és elektronikai bizottság, a DKE meghívására Frankfurtban tartották 2016. október 10–14. között.

 

tovább


2016. hírei


2015. hírei


2014. hírei


A Tanúsítási Titkárság hírei


Szakmai Konferenciák

Szakmai Konferenciák 2013 

Szakmai Konferenciák 2012

Szakmai Konferenciák 2011

Szakmai Konferenciák 2010

Szakmai Konferenciák 2009

Szakmai Konferenciák 2008

Szakmai Konferenciák 2007

Szakmai Konferenciák 2006


MŰSZAKI TARTALMÚ JOGSZABÁLYOK EGYSZERŰSÍTÉSE, SZABVÁNYOK MEGISMERTETÉSE ÁROP-1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt