Archívum


2017. november


Az építési termékek károsanyag-kibocsátásának értékelése. Milyen hatásai lesznek az új európai szabványok megjelenésének?

Szakmai fórum az MSZT-ben, 2017. 11. 30.
Tervezett program


tovább


2017. október


2017. szeptember


Az év magánrendelője szakmai díjas Endo-Kapszula Kft. sikeres okiratmegújító eljárása

Az Endo-Kapszula Kft. Magánorvosi Centrum magas színvonalon, a legkorszerűbb körülmények között, magasan kvalifikált és elkötelezett munkatársaik közreműködésével és kiváló diagnosztikai rendszerek támogatásával nyújtja egészségügyi szolgáltatásait. 2017-ben egy szakmai versenyen elnyerték „Az év magánrendelője" szakmai díjat, Csoportpraxis kategóriában. Minőségirányítási rendszerük okiratmegújító auditját 2017 augusztusában végezte el a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkárságának auditora.

tovább


2017 augusztusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Felhívás – Az ISO elindította az ISO 45001-et (MEBIR-t) kidolgozó projektbizottság weboldalát

Az ISO támogatja azt a törekvést, hogy a kulcsfontosságú bizottságok egyedi weboldalt hozzanak létre. Az ISO 45001 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabványt övező fokozott érdeklődés azt eredményezte, hogy az azt kidolgozó ISO/PC 283 is ilyen kivételes helyzetbe került.

tovább


A Szabványosítás Világnapja

2017. október 14.

Minden évben október 14-én ünneplik a szabványosítási világnapot, annak a sok ezer szakértőnek a tiszteletére, akik az ISO, IEC és az ITU szervezeteiben, valamint a kapcsolódó regionális és nemzeti szabványügyi szervezetekben végzik a szabványosítás munkájának oroszlánrészét.

tovább


Októberi képzéseink

tovább


Még lehet jelentkezni szeptemberi fórumainkra!

tovább


A gyógyászati villamos készülékek biztonsági és működési követelményei

(MSZ EN 60601-1 és az A1 módosítás)

Tervezett időpont: 2017. szeptember 28. (csütörtök)
Tervezett program

tovább


Szakmai fórum az ipari kollaboratív robotrendszerekről

(az ISO/TS 15066 magyar kiadásáért)

(MSZT, 2017. szeptember 26.)
Tervezett program

tovább


2017. augusztus


Sikeres megújító audit a TIGÁZ Csoportnál

az MSZ EN ISO 9001:2015, az MSZ EN ISO 14001:2015 és az MSZ 28001:2008 szabványok alapján

A TIGÁZ Csoport immár 20 éve a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) egyik kiemelkedő tanúsított partnere. A társaság hármas integrált vállalatirányítási rendszerének esedékes okiratmegújító auditja 2017 júniusában zajlott, amely alapján az MSZT az MSZ EN ISO 9001:2015, az MSZ EN ISO 14001:2015, valamint az MSZ 28001:2008 szabványokban rögzített követelményeknek való megfelelést igazolta.

tovább


ARANYOKLEVÉL a CFA-HUNGÁRIA Kft. részére

A CFA-HUNGÁRIA Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részére a cég integrált minőség- és környezetközpontú irányítási rendszereivel kapcsolatos elkötelezettsége, valamint teljesítménye elismeréseként 2017 júliusában a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója aranyoklevelet adományozott.

tovább


Jók a legjobbak közül

A fenti címmel jelenik meg minden hónapban a Magyar Minőség Társaság (MMT) elektronikus lapjában a Magyar Minőségben interjú egy, a minőség iránt elkötelezett szakemberrel. Júliusban Tóthné Dr. Veinperl Ilonával az  MSZT egyik auditorával készült az interjú. A cikket az  MMT hozzájárulásával közöljük.

tovább


Változnak a hegesztés minőségügyi szabványai
– MSZ EN ISO 9606-1 és MSZ EN ISO 15614-1 –

A hegesztett kötés minőségét befolyásoló tényezők között talán a két legfontosabb a hegesztő felkészültsége és gyakorlata, valamint a hegesztéstechnológia alkalmassága a követelményeknek megfelelő kötés létrehozására.

tovább


Megalakult az MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás műszaki bizottság

A Magyar Mérnöki Kamara kezdeményezésére a Magyar Szabványügyi Testület új nemzeti szabványosító műszaki bizottságot hozott létre MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás néven.

tovább


Az ISO-COPOLCO erőfeszítései a hamisított termékek ellen

A mindennapi termékek végső felhasználóiként gyakran lehet találkozni hamisított termékekkel. Sok esetben a felhasználó keresi a pénzügyileg előnyösebb lehetőségeket és vállalja a silányabb minőség jelentette kockázatokat, azonban jellemző az is, hogy a vásárló nincs tisztában azzal, hogy nem megfelelő minőségű termékért adott ki pénzt.

tovább


Fürdők

Eljött a legtikkasztóbb hónapunk is, amely a nyári szabadságok legkedveltebb hónapja. Aki csak teheti, ilyenkor a forró napokat a vízben vagy a víz közelében tölti. Fürdőruha, törölköző, papucs, napszemüveg – más nem kell, máris strandkompatibilisek vagyunk. Remek kikapcsolódás a család minden tagja számára. A strandeszközök és az azokat kiszolgáló egységek működését, berendezéseit olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok szabályozzák, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte, mind kültéri, mind beltéri használat esetén.

tovább


Koncertek

A nyári időszak elsősorban a zenei fesztiválokról és koncertekről szól. Számtalan program fut a fővárosban és vidéken, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatják a számításukat. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb szabadtéri fesztiválja a Sziget Fesztivál, ami minden évben egy héten keresztül várja a koncertekre kiéhezett közönséget. Ott szerepel a nagyobb rendezvények között a VOLT Fesztivál, az EFOTT vagy a Balaton Sound is – más-más közönséget és zenei műfajt megcélozva. A fokozott érdeklődésnek és sikerességnek köszönhetően évről évre egyre több fővárosi kerület/vidéki város rendez tematikus zenei fesztivált. Ha az időjárás is kegyes hozzánk, nincs jobb nyáresti program, mint élőben hallgatni kedvenceinket a szabad ég alatt.

tovább


Mit vegyünk figyelembe a LED-ek élettartamával kapcsolatban?

Sok tévhit kering a LED-ek élettartamáról, sokan örök életűnek tekintik ezeket a félvezető-alapú fényforrásokat. A helyzet azonban sokkal bonyolultabb.

tovább


Beszámoló Az ISO/IEC robotikai szabványosítási ülésről

– A szervizrobotok jövője –

A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozott 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében július 17. és 28. között, a 10 napon keresztül zajló ISO/IEC robotikai ülésen.

tovább


Telefonos ügyfélszolgálatok (call centerek)

Sokunknak okoz frusztrációt a telefonos ügyfélszolgálatok elérése, hiszen a legtöbb esetben hosszas és bonyolult menürendszerrel állunk szemben, így a kívánt információt nehezen vagy el sem érjük, újra és újra zsákutcába jutunk, ami időveszteséget és elégedetlenséget okoz számunkra.  Mire elérünk vagy kapcsolnak valakit, türelmetlenné válunk, és még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem ütközünk újabb akadály(ok)ba (nyelv, kompetencia hiánya stb.). Így nem elég, hogy a türelmünk végére érünk, de még a hívás díja miatt is aggódhatunk.

tovább


Felhívás
Víz- és helyiségfűtés ökotervezéséhez keres szakértőt a CEN

Az Európai Bizottság támogatásával, a CEN/TC 109 Gáztüzelésű központi fűtésű kazánok európai műszaki bizottság a 811/2013/EU rendelet alapján körvizsgálatot tervez.

 

tovább


Az MSZ EN ISO 14120 magyar nyelvű változata

2017. augusztus 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 14120:2016 Gépek biztonsága. Védőburkolatok. A rögzített és a nyitható védőburkolatok tervezésének és kialakításának általános követelményei (ISO 14120:2015) szabvány.

tovább


Gyártói tájékoztatás és alternatív címkézés az orvostechnikában

2017. augusztus 1-jén az MSZT magyarul is közzétette az MSZ EN 1041:2008+A1:2014 Orvostechnikai eszközökkel együtt megadott gyártói tájékoztatás szabványt, amely az aktív beültethető orvostechnikai eszközökre vonatkozó 90/385/EGK tanácsi irányelv és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó 93/42/EGK tanácsi irányelv hatálya alá eső orvostechnikai eszközök gyártóitól megkövetelt tájékoztatás követelményeit írja elő.

tovább


Globális szimbólumokkal az orvostechnikai eszközök biztonságos és megfelelő használatáért

2017 júliusától magyarul is elérhető az MSZ EN ISO 15223-1:2017 Orvostechnikai eszközök. Orvostechnikai eszközök címkéin, címkézésén és tájékoztatóiban használandó szimbólumok. 1. rész: Általános követelmények. A szabványban meghatározott szimbólumok felölelik a gyártás, a sterilitás, a tárolás, a biztonságos használat, az IVD, a transzfúzió/infúzió és az egyebek területét.

tovább


2017. július


A minőségi egészségügyi ellátás tanúsítása

Az ISO 9001:2015 szabvány új kiadása után szükségessé vált a kapcsolódó ágazati szabványok, köztük az EN 15224:2012 felülvizsgálata is. A szabvány segíti a határokon átívelő egészségügyi ellátások elterjedését, mivel tanúsításra is alkalmazható.

tovább


Felhívás új műszaki bizottság alapítására

Az MSZT új műszaki bizottságot kíván létrehozni Építészeti tervezés és műemlékvédelem néven, amely a tervezési kérdések széles spektrumával kíván foglalkozni az akadálymentesítéstől a kulturális örökség megvédéséig.

 

tovább


Tájékoztató az IQNet 29. közgyűléséről

2017. május 28-a és június 2-a között tartotta az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat, melynek az MSZT 1998. óta teljes jogú tagja) éves közgyűlését Dublinban. Az egyik legfontosabb döntés az IQNet új vezetőségének megválasztása volt. A közgyűlés szakmai programján kívül az IQNet Fórum is megrendezésre került.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2017. június 7-én került sor az élelmiszer-biztonsági auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) székházában. Az auditortalálkozón minden minősített auditor részt vett és sor került az audittapasztalatok megbeszélésére is.

tovább


2017 júniusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Az vagy, amit vásárolsz

Megjelent a fenntartható beszerzésre vonatkozó első nemzetközi szabvány, az ISO 20400

A vállalatok legnagyobb társadalmi és környezeti hatásai gyakran a beszállítói láncukban lépnek fel. Mégis sok szervezet tartózkodik a fenntarthatóság beszállítói láncban való érvényesítésétől.

tovább


Turisztikai szabványok a minőségi szolgáltatásért

Amikor külföldre látogatunk, elsősorban a szolgáltatás minőségére fókuszálunk, melyhez elengedhetetlen, hogy minden lényeges információt megkapjunk, mielőtt döntenénk.

 

tovább


Megjelent az MSZ HD 60364-6 legújabb kiadása magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. július 1-jén közzétette az MSZ HD 60364-6:2017 legújabb kiadásának magyar nyelvű változatát.
Az MSZ HD 60364 sorozat ezen része a villamos berendezések első ellenőrzésére és időszakos felülvizsgálatára vonatkozó követelményeket adja meg.

tovább


Újabb EMC-szabvány érhető el magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. július 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-6-7:2015 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-7. rész: Általános szabványok. Az ipari területeken alkalmazott, biztonsággal (működési biztonsággal) kapcsolatos funkciókat ellátó rendszerek berendezéseinek zavartűrési követelményei (IEC 61000-6-7:2014)magyar nyelvű változatát.

tovább


Frissült a Gépek-irányelvhez harmonizált szabványok listája

Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2017. június 9-én közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált CEN- és CENELEC-szabványok aktualizált listáját.

tovább


2017. II. félévi munkaprogram

Az MSZT Szabványosítási Titkársága 2017. július 1-jén közzétette II. féléves munkaprogramját, mely az összeállításakor kidolgozás alatt lévő, forrásszabvány nélküli „tiszta" magyar szabványokat, az európai vagy nemzetközi szabványok magyar nyelvű kiadásait és az angol nyelven „jóváhagyó közleménnyel" bevezetésre kerülő szabványokat tartalmazza. A kidolgozás alatt lévő szabványokkal kapcsolatban érdeklődhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

tovább


A Salmonella spp. kimutatása

A lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban a Salmonella baktérium okozza. A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból vagy a nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek.

tovább


A vezetési tanácsadás jó gyakorlata

Akár folyamatai javítását, akár profitja növelését szeretné elérni, egyre több szervezet fordul a konkrét ágazati ismereteket és tapasztalatot kínáló vezetési tanácsadókhoz. Mind a szervezet, mind a tanácsadást nyújtó cég számára nagyon fontos az egyértelműség és az átláthatóság. Az újonnan megjelent ISO 20700 Irányelvek a vezetési tanácsadási szolgáltatásokhoz szabvány célja ennek elősegítése.

tovább


Beszámoló az Érzékszervi vizsgálatok szakmai fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület székházában 2017. június 7-én került megrendezésre a május 1-jén megjelent 3 db érzékszervi vizsgálatok témakörébe tartozó felülvizsgált szabvány szakmai fóruma.

 

tovább


Felhívás

A Magyar Szabványügyi Testület a GS1 MAGYARORSZÁG Nonprofit Zrt. megbízásából három nemzetközi szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozását kezdte meg.

 

tovább


2017. június


Az IQNet 29. Közgyűlése

2017. május 28-a és június 2-a között tartotta az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat, melynek az MSZT 1998. óta teljes jogú tagja) éves közgyűlését Dublinban. A Magyar Szabványügyi Testületnél 2016-ban lezajlott Peer Assessment audit alapján az MSZT IQNet-tagságát a Közgyűlés megerősítette.

A közgyűlés fontosabb témáiról a következő hírlevélben adunk bővebb tájékoztatást.


Az MSZT új ügyfele a LOXON SOLUTIONS Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

Sikeresen lezajlott az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítási eljárása

A Loxon egy szoftverfejlesztő cég, melyet 2000-ben alapítottak fiatal bankszakemberek, hogy integrált hitelezési és kockázatkezelési szoftvermegoldásokat kínáljanak a pénzügyi szolgáltató iparág számára. Jelenleg speciálisan bankoknak és lízingvállalatoknak nyújtanak a teljes hitelezési és kockázatkezelési életciklusra kiterjedő szoftveres megoldásokat. A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága 2017. áprilisban végezte el az információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítási auditját pozitív eredménnyel.

tovább


2017 májusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Fitneszszalon

Mindenki más okból szeret mozogni. Egyesek esztétikus külsőre vágynak, mások egészségügyi okokból teszik, de abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a fitnesz remek stresszlevezető tevékenység évszaktól/napszaktól függetlenül. A sporteszközökre vonatkozó követelményekre olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok vannak, amelyek a kor mai színvonalának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte, mind kültéri (MSZ EN 16630:2015), mind beltéri használat esetén.

tovább


MAGYAR NYELVEN ELÉRHETŐ AZ MSZ HD 60364-4-443:2016 ÉS AZ MSZ HD 60364-7-729:2010

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. május 1-jén az MSZ HD 60364 sorozat további két részének magyar nyelvű kiadását tette közzé.

 

 

tovább


Új nemzeti szabványok a termények követelményeiről

2017. június 1-jén az MSZT/MB 604 Gabona nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértőinek aktív közreműködésével, többéves szakmai egyeztetést megelőzően, a következő nemzeti szabványoknak korszerűsített kiadása jelent meg.

tovább


Légiközlekedés

Itt a nyári szezon, a repülőterek ilyenkor a legzsúfoltabbak!
A nyári szabadságukat élvező turisták szinte ellepik a terminálokat, hogy mihamarabb eljuthassanak kiszemelt nyaralóhelyükre. A légiközlekedési eszközök és az azokat kiszolgáló egységek működését, berendezéseit, eszközeit olyan nemzeti szabványként bevezetett európai szabványok szabályozzák, amelyek a technológia haladásának megfelelően egységes műszaki szabályozást biztosítanak Európa-szerte, mind a repülőtereken, mind a repülőkön.

tovább


Korrózió vizsgálata áramló gázkeverékkel

A villamos gyártmányok fém alkatrészeinek felületén fellépő korrózió károsan befolyásolja azok helyes működését. A gyártmányok tervezése során számos szempont mellett figyelembe kell venni az egyes alkatrészek anyagainak korrózióállóságát, hogy a hosszú távú megbízható működés garantálható legyen.

tovább


Korszerűsítésre került a betonszabvány

A CEN 2016. november 2-án vezette be az EN 206:2013+A1 Beton. Műszaki követelmények, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség szabványt, amely kis mértékben módosította az EN 206:2013-at. A változásokat az MSZT magyar nyelven az MSZ 4798:2016/1M szabványmódosításban tette közzé. Mindkét dokumentum 2017. június 1-én jelent meg.

tovább


Öntözés kezelt szennyvízzel

2050-re a Föld lakossága elérheti a 9 milliárdot és a túlnépesedés, a klímaváltozás, illetve a környezetszennyezés eredményeként vízhiány, élelmiszerhiány, talajpusztulás, egészségügyi kockázat stb. léphet fel.

tovább


A szervezetek tartós sikerét befolyásoló tényezők is fejlődnek

Megjelent az ISO/DIS 9004

Az ISO 2017. május 17-én közzétette az ISO/DIS 9004 Minőségirányítás. A szervezet minősége. Útmutató a tartós siker eléréséhez nemzetközi szabványtervezetet. A tagországoknak 2017. augusztus 8-ig van lehetőségük, hogy szavazatukat és észrevételeiket megküldjék a megújuló dokumentumra.

tovább


Gondolatok a portfóliókezelésről tartott MSZT-fórum kapcsán

2017. május 9-én az MSZ ISO 21504 Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez szabvány idei (áprilisi), magyar-angol nyelvű megjelenése alkalmából tartott szakmai fórumon a szabvány bemutatása, a készülő új szabványtervezetek, a portfóliókockázatok és egy portfólió bemutatása mellett, az érdeklődők ízelítőt kaptak egy műszaki bizottság összefogásának erejéről is.

tovább


Falazóhabarcsok

Az építészetben a hagyományos falazóelemek használata esetén a falazóhabarcsoktól elsősorban elvárt jellemző, hogy kellőképpen terhelhetők legyenek. Továbbá az is, hogy egyenletesen adják át a nyomást, kiküszöböljék a falazóelem egyenetlenségeit, kitöltsék a hézagokat és megfelelően kössék egymáshoz a falazóelemeket.

tovább


ISO 45001 (MEBIR) – a második DIS szavazás alatt

Az ISO/PC 283/WG 1 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere nemzetközi bizottság 1. munkacsoportjának 2017. februári ülésén véglegesítették a második nemzetközi szabványtervezetet (DIS-t). A dokumentum szavazása május 19-től július 13-ig tart.

tovább


Az MSZ EN 13201 Útvilágítás szabványsorozat új kiadásának magyar nyelvű megjelenése

Tervezett időpont: 2017. június 8.
Tervezett program

tovább


Az új érzékszervi vizsgálati szabványok bemutatása szakmai fórum

Szakmai fórum, 2017. június 7.
Tervezett program

tovább


Fényvezetős (FTTX-) hálózatok tervezése és telepítése

Szakmai fórum, 2017. június 6.
Tervezett program

tovább


2017. korábbi hírei


2016. hírei


2015. hírei


2014. hírei


A Tanúsítási Titkárság hírei


Szakmai Konferenciák

Szakmai Konferenciák 2013 

Szakmai Konferenciák 2012

Szakmai Konferenciák 2011

Szakmai Konferenciák 2010

Szakmai Konferenciák 2009

Szakmai Konferenciák 2008

Szakmai Konferenciák 2007

Szakmai Konferenciák 2006


MŰSZAKI TARTALMÚ JOGSZABÁLYOK EGYSZERŰSÍTÉSE, SZABVÁNYOK MEGISMERTETÉSE ÁROP-1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt