5.jpgAdditív gyártás (3D)

A modern technológia változását a szabványosítás is törekszik követni. Ha egy új technológia eljut a fejlettség megfelelő szintjére, a szabvány értékes eszköz lehet a minél szélesebb megismertetés és elfogadtatás folyamatában. Az additív gyártás (más néven ipari 3D nyomtatás) a 3D modellezéssel létrehozott adatokból, rétegenként hozzáadott anyagok felhasználásával készülő egyedi gyártási technológia, mely számos előnnyel bír a kis mennyiségben igényelt, egyedi alkatrészek gyártásában.

Az Európai Unió SESAM (Standardization in Additive Manufacturing) elnevezésű 2014-es kutatási programjának eredményei alapján a szabványosítás is fontos szerepet fog játszani az európai innováció és gazdasági fejlődés elősegítésében. A kutatás szerint a szabványok hiánya gátolja a technológia elterjedését egyes kulcsfontosságú szektorokban, mint például a repüléstechnika, az orvostechnika és a fogászat.

Ezen igények kielégítése érdekében a francia AFNOR kezdeményezésére a CEN létrehozott egy új európai műszaki bizottságot CEN/TC 438 Additive Manufacturing néven. A bizottság munkaprogramjában elsősorban a nemzetközi (ISO/ASTM) szabványosítási munka átvétele, a folyamatban lévő szabványkidolgozásba való bekapcsolódás szerepel. Az ISO-ban már korábban megalakult e témában az ISO/TC 261, mely az ASTM-mel együttműködve nemzetközi szabványok kidolgozását kezdeményezte, valamint néhány ASTM-szabványt már nemzetköziként vett át.
Az MSZT, a CEN és az ISO tagjaként várja a témában érintett szervezetek, vállalatok jelentkezését, amennyiben az induló európai szintű munkában részt kívánnak venni. Az additív gyártás igen széles körben alkalmazható, tehát érdekelt lehet bármilyen gép- vagy alkatrészgyártó üzem, egyetem, kutatási központok, vagy akár a végfelhasználók is.

Az ISO/TC 261 már megjelent szabványai, melyeket igény esetén az MSZT magyar szabványként bevezethet:

ISO 17296-2:2015
Additive manufacturing. General principles. Part 2: Overview of process categories and feedstock

ISO 17296-3:2014
Additive manufacturing. General principles. Part 3: Main characteristics and corresponding test methods         

ISO 17296-4:2014
Additive manufacturing. General principles. Part 4: Overview of data processing

ISO/ASTM 52915:2013
Standard specification for additive manufacturing file format (AMF) Version 1.1             

ISO/ASTM 52921:2013
Standard terminology for additive manufacturing. Coordinate systems and test methodologies

Érdeklődés esetén, a magyarországi bevezetés támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Krantz Domokos
2015. szeptember