A vezetési tanácsadás jó gyakorlata

Akár folyamatai javítását, akár profitja növelését szeretné elérni, egyre több szervezet fordul a konkrét ágazati ismereteket és tapasztalatot kínáló vezetési tanácsadókhoz. Mind a szervezet, mind a tanácsadást nyújtó cég számára nagyon fontos az egyértelműség és az átláthatóság. Az újonnan megjelent ISO 20700 Irányelvek a vezetési tanácsadási szolgáltatásokhoz szabvány célja ennek elősegítése.

Ha egy termék forgalomba hozatala, a személyzet képzése vagy a szervezeti nagyjavítás a fejlesztendő terület, a vezetési tanácsadások széles körű szolgáltatásokat és támogatást kínálnak. Az utóbbi években drámai módon nőtt igénybevételük, mivel a vállalkozások és a kormányok nagy gondot fordítanak teljesítményük és folyamataik javítására.

Robert Bodenstein, az ISO/PC 280 Vezetési tanácsadás projektbizottság elnöke szerint ez a szabvány az ipar legjobb gyakorlatait foglalja össze a vezetési tanácsadások eredményesebbé tételéhez. Célja azonban nemcsak a tanácsadók, hanem a szakma fejlődésének segítése is.

Az ISO 20700 eredményeken alapuló gyakorlati iránymutatásokat ad, és hangsúlyozza az ügyféligények megértésének fontosságát. Hasznos minden vezetési tanácsadás esetében, és az innovációra, a differenciálódásra, valamint az etikus viselkedésre összpontosít. Az ügyfelek számára azért hasznos, mert előre megtudhatják, mi várható egy vezetési tanácsadótól a tanácsadási projekt során. Magában foglalja azokat a javaslatokat, amelyek a kutatások és a tapasztalatok alapján javítják a követelmények meghatározását (a specifikációt), a végrehajtást, az eredmény elfogadását és a vezetési tanácsadási szolgáltatások lezárását.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: az ISO honlapja

Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2017. július