Zab, árpa, kukorica, tápA takarmányanalitika kulcslépése: a minta-előkészítés

Szakmai fórum

Tájékoztatás a fórumról

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2015. január 14-én rendezi meg A takarmányanalitika kulcslépése: a minta-előkészítés című szakmai fórumot.

A szakmai fórum célja:
Az MSZ EN ISO 6498:2012 Takarmány. A minta-előkészítés irányelvei (ISO 6498:2012) című szabvány 2014. november 1-jén megjelent magyar nyelvű változatának bemutatása a szabvány egységes értelmezése és alkalmazása érdekében.

Az EN ISO 6498:2012 szabványt az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás megbízásából a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) CEN/TC 327 Takarmányfélék. Vizsgálati és mintavételi módszerek műszaki bizottsága dolgozta ki, az ISO/TC 34 Élelmezési termékek nemzetközi műszaki bizottsággal együttműködve. A szabvány a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről szóló 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelethez kapcsolódik. A szabványra jelenleg több mint 30 európai (és az azokat bevezető nemzeti) szabvány tartalmaz hivatkozást.

Az MSZ EN ISO 6498:2012 szabvány irányelveket ír elő a laboratóriumi takarmánymintákból vett vizsgálati minták előkészítésére, beleértve a kedvtelésből tartott állatoknak szánt eledeleket is. Áttekintést nyújt többek között a minta- előkészítés hibáiról és foglalkozik a teljesítményvizsgálatokkal (minőség-ellenőrzéssel) is. Továbbá a takarmánykategóriák szerint tartalmazza a minta-előkészítés gyakorlati lépéseinek folyamatábráit.

A takarmány-előállító, ellenőrző vagy hatósági felügyeletet végző laboratóriumok szakemberei számára ajánljuk a fórumot, ahol lehetőség lesz a felvetődő kérdések megvitatására, a szakmai eszmecserére is.

A szakmai fórum befizetett résztvevői 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg az MSZ EN ISO 6498:2012 szabványt.

A szakmai fórum időpontja: 2015. január 14. (szerda), 10.00 – 14.00 óra

Tervezett program 
Jelentkezési / Szabványmegrendelő lap