A Szabványosítás Világnapja – A szabványok találkozása a jövővel

2018. október 14.

1946. október 14-én alakult meg az ISO, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, amelynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése. E napon ünnepeljük a Szabványosítási Világnapot, amelyet a három nemzetközi szabványosítási szervezet, az IEC, az ISO és az ITU közösen szervez meg.

A Világnap célja, hogy megemlékezzen arról a több ezer szakértőről, akik világszerte, közös erőfeszítéssel, önkéntesen alkalmazható nemzetközi szabványokat dolgoznak ki, és hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi szabványok üzleti életben betöltött szerepével kapcsolatos tudatosság fontosságára, valamint hirdesse a szabványok szükségességét és hasznát.

Egészséges ivóvíz, hatékony energiafelhasználás, klímavédelem, hatékony és környezetbarát közlekedés, közbiztonság és védelem – ezek olyan ígéretek, amelyekre a modern városoknak megoldást kell kínálniuk, hogy versenyképesek maradjanak, és jobb életkörülményeket teremtsenek lakóiknak. A nemzetközi szabványok minden fejlesztést úgy támogatnak, hogy az adott körülményekre szabhatóak legyenek. E szabványok előírásainak betartása elengedhetetlen a termékek és szolgáltatások minőségének és teljesítményének biztosítása érdekében.
Az idei Világnap témája a „Nemzetközi szabványok és a negyedik ipari forradalom”. A mottó azokra az új, feltörekvő technológiákra utal, amelyek átalakítják azt a módot, ahogyan a társadalom az eszközeit, „tárgyait” készíti és használja. Ezek a technológiák elmossák a határokat a digitális és a valós világ között. Ilyen például a mesterséges intelligencia, a 3D-nyomtatás (additív gyártás), a dolgok internete (IoT) stb.

A negyedik ipari forradalommal beköszöntő, robbanásszerű változással a nehézségek is együttjárnak. A robotok és a mesterséges intelligencia egyre több olyan tevékenységet fognak átvenni, amelyet korábban emberek végeztek. Mindez megváltoztatja majd a termékek előállításának módját, lehetővé téve akár azt is, hogy otthon nyomtassunk ki dolgokat. Mivel a repülőgéptől a babamonitorig/babőrig minden digitális kapcsolatban van egymással, ezért az adatok sebezhetősége és az adatsértés következményei exponenciálisan növekszenek. Ez csak néhány példa a big data-val, a fokozott integrációval, a felhőben való tárolással és az eszközök nyílt kommunikációjával stb. jellemezhető okos technológiák új generációja kapcsán felvetődő kérdésekre.

Napjainkban a szabványok tehát ismét kulcsszerepet játszanak az új korszakba vezető átmenetben, hiszen egyúttal a legújabb ismeretek, eljárások és az innováció globális terjesztői is. A nemzetközi szabványok a biztonság és a kockázatcsökkentés hatékony eszközei. Az információbiztonsági szabványok alkalmazása például segíthet megőrizni az adatokat és elriasztani a hackereket, míg a robotok biztonsági szabványai egyszerűbbé teszik az ember és robot közötti együttműködést.

A negyedik ipari forradalom elkezdődött, de minden általa kínált lehetőség kiaknázásához, melyet a társadalom javára fordíthatunk, szabványokra van szükség.

A Világnap és az európai egységes piac 25 éves évfordulója alkalmából az európai szabványügyi szervezetek (CEN, CENELEC, ETSI), valamint az Európai Bizottság (EC) és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) 2018. október 12-én rendezi meg a Szabványosítási Világnapot, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár.

Bővebben: https://www.cencenelec.eu/News/Events/Pages/EV-2018-018.aspx

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: https://www.worldstandardscooperation.org

Szabó József és Kosák Gábor
2018. október