A Szabványosítás Világnapja

2017. október 14.

Minden évben október 14-én ünneplik a szabványosítási világnapot, annak a sok ezer szakértőnek a tiszteletére, akik az ISO, IEC és az ITU szervezeteiben, valamint a kapcsolódó regionális és nemzeti szabványügyi szervezetekben végzik a szabványosítás munkájának oroszlánrészét.

Az idei évben meglepő nyertes született a rendezvényhez kapcsolódó grafikai pályázaton, egy iráni művész rajzát választották ki a több mint 100 beérkezett pályamű közül. A képnek az idei év üzenetét kellett minél érdekesebben kifejezni, ami 2017-ben így szól:

„Szabványosítás az okos városokért."

A nyertes pályamű, mint cikkünkben is látható, egy általunk jól ismert várost ábrázol, melynek útrendszere, középen átívelő folyama és általános formája leginkább emlékeztette a készítőt az emberi agyra. Mondhatnánk azt is, hogy a tervező ezáltal utalhatott hazánk tudományos sikereire, Nobel-díjas honfitársaink nagy arányára, a magyar szürkeállomány fejlettségére. Arról azonban, hogy az iráni művész valóban ezzel a szándékkal választotta Budapestet pályaműve alapjául sajnos ez ideig nem tudtunk minden kétséget kizáróan meggyőződni.

A szabványosítási világnap alkalmára a nemzetközi szabványügyi szervezetek fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy az okos városok kialakításában, a jövőkép formázásában elkerülhetetlen a szabványosítás bevonása. Ebben a komplex, összefonódó rendszerben alapkövetelmény, hogy a rendszer részei kommunikálni tudjanak egymással, biztosítva legyen az együttműködés, az átjárhatóság.  A szabványos megoldások könnyen összehasonlíthatóak, így a felhasználók érdekét is szolgálják, lehetővé téve a tudatos döntés meghozatalát a beszerzéseknél.

Idén, mint minden évben, az MSZT is megünnepli ezt a napot. Kérjük, kísérjék figyelemmel az ünnep körüli hetekben a szabványosítási világnappal kapcsolatos közleményeinket honlapunkon és a közösségi médiákon, hogy értesüljenek legfrissebb híreinkről, akcióinkról.

<< tovább a poszterhez>>

Krantz Domokos
2017. szeptember