nullA Standalone 5G NR (Release 15) specifikációk véglegesítése

A 3GPP TSG #80 plenáris ülésén jóváhagyták az önálló (SA) Release 15, 5G specifikációk véglegesítését. A nem önálló (NSA) működésre vonatkozó 5G NR specifikációk 2017. decemberi kiadása után, egy további fontos lépést sikerült megtenni az 5G szabványosításában. Jelenleg az egész iparág az utolsó hajrára készül az 5G forgalomba helyezéséért. Az NSA-specifikációkat kiegészítő SA-specifikációk befejezése nemcsak az 5G NR független telepítését, hanem egy teljesen új, végponttól végpontig terjedő hálózati architektúrát is biztosít, ezáltal megkönnyíti és gyorsítja az intelligens információs és kommunikációs technológiák fejlesztési folyamatát. Új üzleti modellek hozhatók létre, melyben minden mindennel összekapcsolódik, és új korszak nyílik meg valamennyi ipari résztvevő számára.

A világ legnagyobb távközlési szolgáltatói, hálózat-, végberendezés- és lapkakészletgyártók, internetszolgáltatók és hasonló szervezetek több mint 600 delegáltja volt tanúja ennek a történelmi pillanatnak.

Bertényi Balázs, a 3GPP TSG RAN elnöke szerint: „A Standalone 5G NR specifikációk véglegesítése jelentős mérföldkő a vezeték nélküli iparág törekvésében a holisztikus 5G-s vízió megvalósítása felé. A Standalone 5G NR rendszer a mobil széles sávú kapcsolatok sebességének és kapacitásának drasztikus növelésén túl, megnyitja az utat a távközlési ipar mellett olyan új iparágak számára, amelyek az 5G-n keresztül forradalmasítják meglévő rendszereiket.”

Az egész ipar szilárd meggyőződése, hogy a 34 hónapos kemény és hatékony munka után a gondosan kidolgozott 5G specifikációk, a szoros együttműködés és a kollektív tapasztalatcsere eredményei, biztosan megfelelnek majd a szigorú elvárásoknak.

A teljes cikk az alábbi oldalon olvasható: http://www.3gpp.org/news-events/3gpp-news/1965-rel-15_news

Nagy Gábor
2018. július