A Salmonella spp. kimutatása

A lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban a Salmonella baktérium okozza. A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból vagy a nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek.

 

A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető [1]. A fentiek ismeretében kiemelt fontosságú ezen baktériumok folyamatos ellenőrzése.

 

Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetek számára elengedhetetlen, hogy megfeleljenek a többször módosított, az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek, hiszen ez határozza meg a különféle élelmiszerekben jelen lévő Salmonella határértékét is. A rendelet referencia-módszerként az EN ISO 6579 szabványsorozatot hivatkozza meg.

 

2017. július 1-jén megjelentmagyar nyelven aMSZ EN ISO 6579-1:2017Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017)hivatkozási számú és című szabvány, amely visszavonta azMSZ EN ISO 6579:2006, az MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007 és az MSZ EN ISO 6785:2007 szabványokat. Ez a dokumentum horizontális módszert határoz meg a Salmonella spp. kimutatására élelmiszerben (beleértve az ISO 6785-ben részletezett tejet és tejtermékeket is), takarmányban, állati ürülékben és az elsődleges előállítási szakaszból származó környezeti mintákban. Azonban a Salmonella spp. számának meghatározására vonatkozó módszert az ISO/TS 6579-2:2012 és a szerotipizálásának irányelveitaz MSZ CEN ISO/TR 6579-3:2014 tartalmazza.

 

E szabvány részletes ismertetésére sor kerül egy, a terveink szerint ősszel megrendezésre kerülő szakmai fórum keretein belül, ahol a résztvevők többek között pl. az MSZ EN ISO 6579-1:2017-et is kedvezményesen vásárolhatják meg.

 

További tájékoztatást a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphatnak.

[1] http://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-szalmonella-okozta-megbetegedesekrol

 

Kurucz Csilla
2017. július