A radiológia nemzetközi napja

Az évente megrendezésre kerülő megemlékező napra idén november 8-án kerül sor, melynek célja, hogy bemutassa a korszerű képalkotó berendezések szerepét a modern orvoslásban. A nemzetközi nap megrendezését az Európai Radiológiai Társaság (European Society of Radiology), az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (Radiological Society of North America) és az Amerikai Radiológiai Társaság (American College of Radiology) kezdeményezte abból az alkalomból, hogy Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást. Röntgen halálának 100. évfordulóján 2011-ben Európai Radiológiai napot tartottak, s ennek sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy 2012-től évente megismételve ezt a megemlékezést kiterjesztik az egész világra.

A radiológiai nap témái az elmúlt években a következők voltak: a radiológia, a mammongráfia, az anya és az újszülött halálozásának esélyének csökkentése, radiológiai leletek és eltérések a Zika vírus hatása miatt. Az idei év fő témája a szív képalkotásának módszerei. További információt a nemzetközi nap honlapján találnak: https://www.internationaldayofradiology.com

Ehhez kapcsolódóan a Magyar Szabványügyi Testület szabványismertető fórumot és konzultációt rendez az MSZT-székházban 2018. november 13-án, kedden. A szakmai fórum témája a felvételi és átvilágító, valamint a komputertomográfiás röntgenberendezések alapvető biztonságra és lényeges működésre vonatkozó követelményei (MSZ EN 60601-1-3:2015, MSZ EN 60601-2-54:2010 és módosításai, MSZ EN 60601-2-44:2009 és módosításai).

A szakmai fórummal kapcsolatban tájékozódjanak az MSZT honlapján, továbbá az alábbi elérhetőségen: g.kosak@mszt.hu vagy a 06-1-456-6871 telefonszámon.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

A cikkben említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Források: Az IEC és az ISO honlapja

Kosák Gábor 
2018. szeptember