A probiotikumok és a tejoltók minőségének ellenőrzése

A joghurtokban és az egyéb tejtermékekben leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak. A probiotikumok, melyeket a köznyelv „jó baktériumokként" is ismer segítik elő a természetes bélflóra helyreállítását, amely elengedhetetlen az immunrendszer – 70%-a a bélben található – megfelelő működéséhez.

Hogyan is vizsgálhatók/ellenőrizhetők ezek a baktériumok?

A tejsavbaktériumok (LAB) számszerűsítése a tejoltók, a probiotikumok és a savanyított termékek értékeléséhez elengedhetetlen. Az alkalmazott módszerek legtöbbje a hagyományos, széles körben használt csíraszám-meghatározáson alapul, de a legújabb technikák közé tartozó áramlási citometria képes az aktív sejtek és/vagy az összes sejt arányát meghatározni.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet 2015. december 15-én kiadta az ISO 19344 Tej és tejtermékek. Tejoltók, probiotikumok és erjesztett termékek. A tejsavbaktériumok számszerűsítése áramlási citometriával nemzetközi vizsgálati szabványt. Az áramlási citometria egy olyan sejtszámláló módszer, amellyel gyorsan és megbízhatóan meghatározható a termékben lévő kultúra minősége és az aktív sejtek aránya. A szabvány az ISO és a Nemzetközi Tejipari Szövetség (IDF) közös munkájának eredménye.

A szabvány mind az ipar, mind a szakma kiemelt szintű támogatottságát élvezi.

Dr. Sandra Casani, IDF/ISO projektvezető szerint: „az áramlási citometria alkalmazásával csökkenthető a statisztikai szórás, csökkenhet a vizsgálati idő, elkülöníthetőek az aktív sejtek a teljes sejtszámból, valamint lehetőséget nyújt nagy áteresztő képességű elemzésre. Továbbá az aktív sejtek arányának meghatározása az egyik legfontosabb jellemzője az áramlási citometriának. Ennek különösen nagy szerepe van a termelési folyamatok és az eltarthatóság szempontjából."

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2045

A nemzetközi szabvány nemzeti szabványrendszerbe való illesztésével kapcsolatban tájékoztatást kérhet a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
A nemzetközi szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, valamint a nemzeti szabványok az MSZT webáruházon keresztül is beszerezhetők.

Csík Gabriella
2016. március