A nyomonkövethetőség fokozása egy új ISO-projektbizottsággal

Honnan tudhatjuk, hogy a pezsgő valódi McCoy, vagy a csizma tényleg Olaszországban készült, illetve, hogy a tej valóban pasztőrözött? Gyakorlatilag minden elképzelhető termék nyomonkövethetősége – ismertebb nevén visszakövetése – érdekében fontos az eredetiség biztosítása, és ily módon a minőségről és a biztonságról való gondoskodás is. A nemrég alakult új ISO-bizottság a nyomonkövethetőség megkönnyítését tűzte ki célul.

A fogyasztók egyre fontosabbnak tartják és igénylik a sajátos jellemzők (például az eredet, a fenntarthatósági jellemzők és/vagy a gyártási folyamat) ismeretét és nyomonkövethetőségét. A nyomonkövethetőség és ezáltal az átláthatóság csökkenti az egészségügyi, a biztonsági és a minőségi kockázatokat, mivel biztosítékot nyújt, és a termékjellemzők jobb megértését szolgálja. Sok esetben ez jogszabályi követelmény is. A megbízható visszakövetési (CoC, chain of custody) irányítási rendszer fontos a tanúsítási és a minőségbiztosítási rendszerek számára.

A világot elárasztották a sajátos jelentéssel, megjelenítéssel és iparági hangsúllyal bíró CoC-rendszerek és -programok, ilyenek lehetnek például az élelmiszer-biztonságra, a fenntartható mezőgazdaságra vagy a gyártás megfelelőségére vonatkozó CoC-k. Az ilyen rendszerek nagy száma szükségtelenül növeli az adminisztrációt, növelve ezzel a költségeket, és kiszorítva a kisebb vállalatokat a nemzetközi piacokról. Ezt szem előtt tartva, az ISO/PC 308 Visszakövetési rendszer projektbizottságot azért alakították meg, hogy a nyomonkövethetőség egyszerűbbé váljon a világszerte egységes „ISO-nyelv” segítségével az ellátási lánc minden szereplője számára.

Az ISO/PC 308 elnöke, Rob Busink úgy véli: „A nyomonkövethetőségi rendszerek és meghatározások túlburjánzása szükségtelen zavarokat, bonyodalmakat és költségeket okoz a különböző ellátási láncok tagjai között. A javasolt általános visszakövetési szabvány meg fogja határozni az ellátási láncra alkalmazható modelleket és a megfelelő nyomonkövethetőségi szinteket, valamint a kapcsolódó sajátos követelményeket az adminisztráció, a konverziós arány és a fizikai kezelési tevékenységek vonatkozásában egy egységes nyelv és az egységes kritériumok segítségével, egyszerűsítve ezzel az egész ellátási láncban a piaci hozzáférést”.

Azt reméljük, hogy a meglévő és az új tanúsítási rendszerek képesek lesznek a visszakövethetőségi követelmények terminológiája tekintetében az ISO-szabványra hivatkozni, így egyszerűsítve a megfelelőségértékelést a különböző terméktanúsítások esetében, csökkentve a felesleges párhuzamosságokat vagy félreértéseket."

A bizottság már elnyerte több ágazati szervezet szabványkidolgozásra vonatkozó támogatását, például az élelmiszerek, a fogyasztási cikkek, az energia és az építőipar, valamint a minősítési rendszerek területén működő szervezetekét, továbbá a kormányokét.

Tájékoztatásul említjük meg, hogy az ISO/PC 308 projektbizottság területével is az MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek nemzeti szabványosító műszaki bizottság foglalkozik majd.

Várjuk azon szakértők jelentkezését, akik aktívan részt kívánnak venni az angol nyelven folyó szabványosítási munkában. További információ a bizottság titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kapható.

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2159

Kurucz Csilla
2017. március