A nemzetközi faanyag-kereskedelem elősegítése ISO-szabványokkal

Amióta az emberiség először készített maga és állatai számára az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó épületeket, a fa mindig a legnépszerűbb építőanyagok között szerepelt. Népszerűsége ma sem csökkent, hiszen 2015-ben 310 millió m3 fenyőfa és 130 millió m3 keményfa került felhasználásra építőipari faanyagként, mely világviszonylatban 129 milliárd USD (≈ 38 300 milliárd forint) forgalmat generált.

Természetesen ennek a forgalomnak a túlnyomó részét az építéshelyhez közeli fafajták felhasználása adja, amely a világ legtöbb részében nemzeti vagy kontinentális szabványokkal megfelelően szabályozott. Azonban az eltérő fafajták iránti igény, vagy az építkezés közelében fellépő relatív alapanyaghiány fellendítette a faáruk világszintű kereskedelmét, amely az eltérő nemzeti és kontinentális gyakorlat miatt magával hozta a nemzetközi szintű szabványosítást is, amely az ISO/TC 165 műszaki bizottságon belül folyik.

Az iparág egyik kihívása, hogy száz-, ha nem ezerféle fajspecifikus megjelölés létezik az egyedi mérnöki jellemzőkre, mely rendkívül megnehezíti az adott projekthez megfelelő faáru kiválasztását", ahogyan ezt Erol Karacabeyli, az ISO/TC 165 elnöke foglalta össze. „Az egyre növekvő probléma kezelésére Európában kidolgoztak egy faanyag-osztályozási rendszert, amely tíz osztályba kategorizálja a faárut fajspecifikus alapon" folyatja. „Az európai rendszer azonban nem kompatibilis az észak-amerikai faiparral. De az éveken át tartó munka és tárgyalások során a bizottságnak sikerült kialakítani egy olyan nemzetközi osztályozási rendszer kereteit, amely mindenki számára elfogadható."

Az ISO/TC 165 műszaki bizottság több mint 60 országból érkező szakértői a kereskedelmi akadályok lebontásának céljával, elsősorban a faáruk szemrevételezési és szilárdsági vizsgálatára és osztályozására az alábbi lényeges szabványokat hozták létre:

ISO 9709        Structural timber – Visual strength grading – Basic principles
ISO 12122-1   Timber structures – Determination of characteristic values – Part 1: Basic requirements
ISO 12122-2   Timber structures – Determination of characteristic values – Part 2: Sawn timber
ISO 13912      Structural timber – Machine strength grading – Basic principles
ISO 13910      Timber structures – Strength graded timber – Test methods for structural properties
ISO 16598      Timber structures – Structural classification for sawn timber
ISO 18100      Timber structures – Finger-jointed timber – Manufacturing and production requirements(Előkészítés alatt)

A meglévő szabványok folyamatos korszerűsítésén és a nemzeti szabványok sorába való beillesztésén túl, a bizottság új, esetenként egzotikus területen folytat további szabványosítást, mint például a keresztrétegelt fa (CLT), a fa-beton födémek vagy a bambusztermékek.

Ezen témákból is látható, hogy bár a fa az egyik legősibb építőanyag, a modern kivitelezési eljárásokkal még mindig rendkívüli fejlődési potenciállal bír, hiszen pár éve elképzelhetetlen lett volna, hogy akár 18 emeletes épületek készüljenek pusztán fából, mely ma már realitás.

Az ISO továbbra is igyekszik lépést tartani a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal, hogy szabványos kereteken belül az egész világ megismerhesse, és jól alkalmazhassa azokat.

Érdeklődés esetén, a szabványok magyar nyelvű kiadásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

További információk az ISO honlapján.

Bernáth Csaba
2017. január