A Multi-Access Edge Computing szerepe az 5G-ben

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) Multi-Access Edge Computing (többszörös hozzáférésű peremhálózati számítástechnika, MEC) (ETSI MEC ISG) munkacsoportja egy újabb kiadványt tett közzé, melyben a MEC 5G-rendszerekben betöltött szerepét részletezik.

Az MEC egy kulcsfontosságú technológia, amely lehetővé teszi az alkalmazások elosztását az 5G hozzáférési hálózatokban. A peremhálózati számítástechnikát az egyik legfontosabb pillérként azonosítják az 5G fő teljesítménymutatóinak (KPI) teljesítéséhez, különösen az alacsony késleltetés és a sávszélesség-hatékonyság kihasználásának tekintetében.

A kiadvány a MEC több felhasználási területét is lefedi, úgymint: felhőszolgáltatások, kiszolgáló nélküli számítástechnika, IoT-eszközök felhőbe integrálása, vállalati felhasználók, ipari IoT. A kiadvány hangsúlyt fektet azon lehetőségekre, melyekkel az 5G-rendszer specifikációiból adódóan a peremhálózati számítástechnika előnyei kihasználhatók, valamint bemutatja a MEC-rendszer alkalmazásának előnyeit a 3GPP ökoszisztéma szempontjából.

A 3GPP 5G specifikációin alapuló 5G hálózatok kulcsfontosságú jövőbeli célkörnyezet lesz a MEC létesítéseire. Az 5G-rendszer specifikációja és a szolgáltatásalapú architektúrája (SBA) kihasználja a különböző hálózati funkciók közötti szolgáltatásalapú kapcsolatokat, valamint a hálózati virtualizáció segítségével egységesíti a rendszerműveleteket.

1. ETSI MEC Hackathon

A MEC-alkalmazások megvalósításának elősegítése érdekében az ETSI megrendezi az első ETSI MEC Hackathont 2018. szeptember 18-19-én Berlinben, a Knect365 által szervezett Edge Computing kongresszussal egyidőben.

A Hackathon kihívás elé állítja a fejlesztőket, hogy létre tudnak-e hozni virtuális vagy kiterjesztett valóságon alapuló járműinformációs alkalmazásokat, és bemutassák, azok hogyan tudják kihasználni a MEC- és a hálózatépítésben rejlő lehetőségeket a teljesítmény és a felhasználói élmény javítása érdekében.

További információk és regisztráció.
https://www.etsi.org/news-events/events/1302-1st-etsi-mec-hackathon

Nagy Gábor
2018. augusztus