A mentális munkaterhelés szabványosított fogalmai

Mindennapi munkafolyamataink során elkerülhetetlenül megtapasztaljuk a stressz okozta káros hatásokat. A stressz egy olykor folyamatosan fennálló izgalmi állapot, melynek során egyfajta idegesség, feszültségérzés lesz úrrá rajtunk. Legrosszabb esetben ezek a negatív ingerek kényszerítik a szervezetet arra, hogy tartósan készenléti állapotban működjön, melynek hosszú távon eredménye lehet számos betegség kialakulása (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió stb.). Ahhoz, hogy leküzdjük a munkahelyi teljesítményeinkkel kapcsolatos tartós szorongást, tudatosan kell keresnünk olyan megoldásokat, amelyek segítségével visszanyerhetjük lelki egyensúlyunkat a munkahelyünkön, valamint az élet további területein.

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. április 1-jén közzétette az MSZ EN ISO 10075-1:2018 A mentális munkaterheléssel kapcsolatos ergonómiai alapelvek. 1. rész: Általános tényezők és koncepciók, szakkifejezések és meghatározások (ISO 10075-1:2017) című szabványt, mely meghatározza a mentális stressz, a mentális kifáradás, valamint a szellemi megterhelés egyéb tényezőinek fogalmát. Kitér a stressz rövid és hosszú távú következményeire, a mentális terhelés pozitív és negatív hatásaira, emellett bemutatja a fogalmak közötti összefüggéseket.

Az MSZ EN ISO 10075 szabványsorozat korábban megjelent részei:

  • MSZ EN ISO 10075-2:2001 A mentális munkaterheléssel kapcsolatos ergonómiai alapelvek. 2. rész: Tervezési alapelvek (ISO 10075-2:1996)

  • MSZ EN ISO 10075-3:2004 A mentális munkaterheléssel kapcsolatos ergonómiai alapelvek. 3. rész: A mentális munkaterhelés mérési és értékelési módszereire vonatkozó irányelvek és követelmények (ISO 10075-3:2004)

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Ezek az európai szabványok angol nyelven érhetők el. A szabványsorozat magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu  e-mail-címen.

Petrányi Adrienn
2018. április