A légi közlekedés, az űrutazás és a katonai szervezetek auditkövetelményei

2016. március 1-jén megjelent az MSZ EN 9101:2016 Minőségirányítási rendszerek. A légi közlekedés, az űrutazás és a katonai szervezetek auditkövetelményei hivatkozási számú és című nemzeti szabvány, melyet az ASD-STAN Európai Repülő- és Védelmi Ipari Szövetség dolgozott ki.

Ezen európai szabvány követelményeket tartalmaz az auditálási folyamat előkészítéséhez és végrehajtásához. Meghatározza továbbá az auditjelentés tartalmát és összetételét, ezzel biztosítva a folyamat megfelelőségét és eredményességét az EN 9100 szabványsorozathoz, a MIR- (Minőségirányítási rendszerek) dokumentációhoz, a vevői és a törvényi/szabályozói követelményekhez igazítva.

Ebben az európai szabványban szereplő követelmények az ISO/IEC által kiadott megfelelőségértékelési, auditálási és tanúsítási szabványokban szereplő követelmények és útmutatók kiegészítésére, illetve alkalmazásuk támogatására szolgálnak.

Ezt a szabványt kell alkalmazni azokra az EN 9100 szabványsorozat szerinti auditokra, amelyeket a tanúsító testületek a légi közlekedés, az űrhajózás és a védelmi ipar területén érvényes tanúsítási alrendszer (Industry Controlled Other Party = ICOP) támogatásával a szervezetek tanúsítása céljából végeznek.
Az ICOP-alrendszer követelményeit az EN 9104 szabványsorozat tartalmazza.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Palkovics Mihály
2016. április