A közvilágítás és a díszvilágítás nem kívánt hatásai

Óvjuk meg az éjszakát!

Az ünnepek környékén, a tél legsötétebb időszakában mindennél nagyobb az igény arra, hogy a hosszú sötét estéket minél világosabbá változtassuk. De a fények nem csak ünnepi hangulatot teremtenek, hanem negatív hatással is lehetnek az emberekre és a természetre.

Egy nemzetközi kutatói szervezet, a LoNNe (Loss of the Night Network, Az égbolt elvesztése) közzétette a kültéri világítással kapcsolatos gyakorlati iránymutatását. A tanácsok hozzájárulnak a fény fenntartható használatához városainkban, az emberek és a környezet javára. Javaslataik honlapjukon (http://www.cost-lonne.eu) szabadon hozzáférhetők és felhasználhatók.

A fény hatással van a növényekre, az állatokra és az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, és akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti. A ragadozó-zsákmány kapcsolatok felborulhatnak és az éjszakai fajok növekvő mértékben elveszthetik életterüket. Hosszú távon mindez a biológiai változatosságot is veszélyezteti. Mindezek ellenére hajlamosak vagyunk arra, hogy a szükségesnél jobban megvilágítsuk településeinket. A közvilágítás szakmai szervezetei (Magyarországon a Világítástechnikai Társaság) már évek óta szorgalmazzák, hogy a közvilágítás csak oda világítson, ahova kell és csak a szükséges mértékben, és kerülni kell az égbolt felé irányuló világítást. Ennek ellenére az éjszakai fények mennyisége inkább növekszik, mintsem csökkenne. A helyzet javítása érdekében a kutatók négy cselekvési javaslatot fogalmaztak meg.

Az utcákat amennyire csak lehet egyenletesen és alacsony intenzitással világítsuk meg. Vidéki utakon a 0,3 cd/m² fénysűrűség elegendő, amely kb. 4 lux megvilágítással elérhető. Ez az útvilágítási szabványoknak (MSZ EN 13201 szabványsorozat) megfelelő legalacsonyabb útosztály (MSZ CEN/TR 13201-1:2015). A szabványsorozat legújabb kiadása MSZ EN szabványsorozatként 2016 novemberében jelent meg angol nyelvű nemzeti szabványként, de már készül a magyar nyelvű kiadása. A szabványsorozat jövőbeli fejlesztésének arra kell irányulnia, hogy a látási feladat, a közlekedés biztonságának csökkentését elkerülve minél alacsonyabbak legyenek az ajánlott megvilágítási értékek. Ez csökkenő energiafogyasztást és CO2-kibocsátást eredményez.

Igazítsák a kültéri világítást a tényleges használat idejéhez. Este 10 óra vagy éjfél után jóval kevesebb fényre van szükség, ennek megfelelően a közvilágítás fénye csökkenthető. A megvilágítási szintek akár 50-80%-os csökkentése is lehetséges. A nem közcélú világítást teljesen ki kell kapcsolni, ha nincs arra közvetlen szükség.

Az MSZ EN 13201 szabványsorozat részei:

MSZ CEN/TR 13201-1:2015 Útvilágítás. 1. rész: Irányelvek a világítási osztályok kiválasztásához
MSZ EN 13201-2:2016 Útvilágítás. 2. rész: A világítási jellemzők követelményei
MSZ EN 13201-3:2016 Útvilágítás. 3. rész: A világítási jellemzők számítása
MSZ EN 13201-4:2016 Útvilágítás. 4. rész: A világítási jellemzők mérési módszerei
MSZ EN 13201-5:2016 Útvilágítás. 5. rész: Energiahatékonysági jellemzők

A szabványok megrendelhetők és megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2017. február